Головна мета карантинних обмежень – зменшити кількість захворівших зараз. Це дозволить розвантажити медичну систему і врятувати її від колапсу.

Читайте також Карантин вихідного дня: до чого уже мають готуватись медики?

Карантин вихідного дня: як врятувати бізнес?

Бізнес, який буде закритий під час карантину, потрібно підтримувати фінансово. Для цього потрібно розробити та впровадити систему надання прямих субсидій бізнесу на покриття фіксованих витрат, які залишаються під час карантину – оренда, відсотки по кредитам, частина зарплат, податки, тощо. Такі системи є в кількох європейський країнах, наприклад, в Польщі та Чехії. Можна скопіювати.

Один з варіантів впровадження системи субсидій – передати фінансування місцевій владі і дати їм можливість вирішувати кого і як підтримувати. До речі, такий підхід має зменшити конфлікт між місцевою і центральною владою. Бо люди побачать, що національна влада передає фінансування. А питання по правильному використанню цього фінансування – до місцевої влади.

Таке цільове фінансування може використовуватись центральною владою для створення мотивації для місцевої влади вводити карантин. Не вводиш карантин – не отримав гроші для підтримки бізнесу. І навпаки. Такі механізми використовуються наприклад в США, коли федеральна підтримка залежить від того, чи виконує місцева влада певні стандарти і політики. Якщо обсяги фінансування будуть достатні, можна досягти публічної підтримки на місцевому рівні і тиску на місцеву владу для введення короткого жорсткого карантину.

Звідки взяти гроші?

Звичайно, з бюджета. Але є бюджетний дефіцит. І зараз не вистачає грошей покрити навіть ті витрати, які заплановані в бюджеті.

Рішення два – або скасовувававти певні витрати або запозичувати гроші на ринку. Запозичення на ринкових умовах може бути складним. Через ряд проблем – ринки сприймають поточну політичну нестабільність як велику невизначеність та потенційний відкат реформ. Тому, або потрібно піднімати відсотки на боргових зобов'язаннях уряду. Або друкувати гроші – фінансувати потреби бюджету неринковими механізмами.

І те і інше буде мати певні погані політичні наслідки. Але на мою думку це потрібно робити – краще отримати негативні політичні наслідки за збільшення витрат бюджету і фінансування за вищими відсоткам або неринковими методами, ніж зараз не вводити жорсткий карантин або не компенсувати бізнесу втрати. Політичні, економічні та медичні наслідки в другому сценарії (не робити жорсткий карантин або не компенсувати витрати місцевій владі та бізнесу), на мою суб'єктивну оцінку, будуть набагато гірші.

Джерело: Facebook