Про це сказав голова Нацбанку Яків Смолій під час брифінгу за підсумками щорічної зустрічі НБУ з партнерами та клієнтами, повідомило Громадське.

Читайте також: Скільки в 2020 році ФОПи платитимуть за себе і співробітників

Ми призупиняємо дію нашого коментаря про те, що кошти з рахунків ФОПів не можуть використовуватися на потреби, не пов’язані з підприємницькою діяльністю. Цей коментар стосується фактично податкової служби (йдеться про постанову, яка набула чинності 3 січня 2020 року, – 24 канал),
– повідомив Смолій.

Що змінилося?
Відтепер ФОПи мають право витрачати гроші на власні потреби одразу зі своїх бізнес-рахунків.

Як було раніше?
Гроші з бізнес-рахунків ФОПи могли використовувати лише для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності. Однак після сплати усіх податків та зборів вони мали право перераховувати гроші з бізнес-рахунків на власні рахунки, відкриті для особистих потреб (якщо не було заборгованості).

У пресслужбі Нацбанку зазначили, що норма викликала нерозуміння у бізнес-спільноти під час її застосування: "Прислухаючись до думки банків та їхніх клієнтів, Національний банк скасував цю норму, аби усунути маніпуляції і можливі перешкоди для діяльності підприємців".

Водночас Смолій наголосив, що залишається чинною норма з 2003 року, що поточні рахунки фізичних осіб не можуть використовуватися для проведення операцій, пов’язаних з підприємницькою діяльністю.

"Оскільки банківська система має бути захищена від ризиків здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, Національний банк обговорить з Державною податковою службою механізми, спрямовані на мінімізацію таких ризиків", – наголосили в Нацбанку.