Що сказав Садовий

В Україні є два автономні процеси: місто відповідає за життєдіяльність громади, а уряд займається державною політикою. Мерам міст бракує підтримки від уряду. Про це в інтерв'ю LB розповів мер Львова Андрій Садовий.

До теми Вибори мера Львова: виборча комісія офіційно оголосила перемогу Садового

Я скільки працюю міським головою, то не пам’ятаю жодного випадку, щоб мені хтось із Києва передзвонив і спитав: Андрію Івановичу, може, чимось помогти? Жодного разу. Мусиш сам дзвонити, просити, переконувати,
– сказав Садовий.

За його словами, у 2020 році Львів недоотримає орієнтовно мільярд гривень запланованих податків у бюджеті. При цьому місто сплачує 591 мільйон гривень реверсної дотації, хоч не має права це робити.

"Я кажу Шмигалю: "Це ж нечесно". Він говорить: "Щоб ми не забирали, потрібен закон, а Верховна Рада його не ухвалить. Тому що в Україні складна фінансова ситуація і нам ваші гроші потрібні". Так ви просто мене обкрадаєте!" – обурився мер Львова.

Садовий про гроші на боротьбу з коронавірусом

На заходи з протидії коронавірусу Львів виділив 248 мільйонів гривень, місцевий бізнес – 80 мільйонів, а держава – лише 30 мільйонів. "Оце є баланс", – підкреслив Садовий.

Цікаво Садовий прокоментував стосунки з Зеленським та "допомогу" його партії на виборах

Він також додав, що на початку пандемії у Львові почали доплачувати медикам по 10 тисяч гривень. Ці кошти уряд обіцяв компенсувати, однак так і не зробив цього.

Відсутність комунікації з Києвом

За словами Садового, минулого тижня прем'єр-міністр провів 2 великі наради з мерами міст. Це сталося вперше за кілька місяців.

Я пам’ятаю, за часів усіх президентів – чи Ющенка, чи Януковича, чи того ж самого Порошенка – регулярно проводили ради регіонального розвитку. Збирали мерів обласних міст, можна було виступити, підняти якісь питання, проговорити. А тут вакуум. Не може бути такого в країні,
– наголосив мер Львова.

Він зауважив, що на початку пандемії проводили селекторні наради під головуванням президента та прем’єра. Однак останнім часом їх не було.