Відповідну інформацію оприлюднило видання "Важливі історії".

Важливо Сліди "Новачка" виявили на пляшці з готельного номера у Томську, – пресслужба Навального

Згідно з розслідуванням журналістів, спецслужби Росії встановили "тотальне стеження" за Навальним ще у 2008 році. Його справою займалися одразу кілька підрозділів ФСБ, які спеціалізуються на "репресіях щодо неугодних Кремлю людей".

Цю інформацію журналістам підтвердили й колишні силовики, які мали відношення до переслідування опозиціонера.

З чого все почалося

Навальний вперше потрапив в розробку шостого відділу управління "К" ФСБ у 2008 – 2010 роках, після публікації перших антикорупційних розслідувань про російські держкорпорації. Після того як шостий відділ управління "К" позбувся колишнього впливу, до розробки Навального під'єдналося управління з боротьби з тероризмом і політичним екстремізмом. У складі близького до Кремля управління є відділи з придушення інакодумців.

Специфіка роботи цих підрозділів, які стали, по суті, органами політичного розшуку при Кремлі, а також статус Олексія Навального вказують на те, що операція з його отруєння могла бути схвалена тільки першою особою країни – Володимиром Путіним,
– мовиться у розслідуванні.

До яких методів вдавалися спецслужби

У статті стверджується, що ФСБ не тільки організувала за Навальним і його соратниками зовнішнє спостереження, але й:

  • встановлювала прослуховування,
  • зламувала електронне листування,
  • таємно переглядала банківські скриньки;
  • відвідувала приміщення, де він раніше перебував.

Актуально Отруєння Навального: як зрозуміли, що це "Новачок"

Що відомо про отруєння Навального

  • 20 серпня лідера російської опозиції Олексія Навального отруїли в Росії нервово-паралітичною речовиною з групи "Новачок".
  • Цілком ймовірно, що отруйну речовину нанесли на пляшку води ще у готелі Томська.
  • Два дні російські лікарі відмовлялися визнати отруєння Навального і не давали дозвіл на його евакуацію до Німеччини. 22 серпня літак з політиком таки прибув до Берліна.
  • Три незалежні лабораторії в Німеччині, Франції та Швеції підтвердили, що Навальний був отруєний речовиною з групи "Новачок".
  • 14 вересня, стало відомо, що його повністю відключили від апарату штучної вентиляції легень. А 15 вересня Навальний опублікував у себе в інстаграм перший пост після свого отруєння.