Ставлення влади до українців, які отримали російські паспорти

Про це розповів віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Зробив він це у ефірі програми "Свобода слова".

Актуально Росія роздає паспорти: Путін спростив отримання громадянства для українців і білорусів

За словами посадовця, 200 тисяч жителів окупованого Донбасу отримали російські паспорти.

У режимі перехідного правосуддя ми пишемо, зокрема ідею, що більшість людей, які отримали ті паспорти, – і в Криму, і на Донбасі окупованому – є заручниками. Це їхній спосіб виживання. До них українська держава не має претензій,
– зауважив Резніков.

Водночас він наголосив, що колаборанти окупаційного російського режиму мають відповісти за злочини, які вони вчинили.

"Тільки до тих, хто був колаборантами, служив вірою та правдою окупаційному режиму, і в кого кров на руках, – ці будуть точно нести відповідальність, попри будь-які спроби уникнути цієї відповідальності", – підсумував віце прем’єр.

Цікаво Чи залишаються громадянами України ті, хто отримав паспорт на Донбасі: пояснення Мережка

Російські паспорти на окупованих територіях: що відомо

  • Росія почала видавати свої паспорти жителям окупованого Донбасу наприкінці квітня 2019 року. Стало це можливим після того, як президент країни Володимир Путін схвалив відповідний указ: за ним українці з окремих районів Донеччини та Луганщини можуть отримати документи за спрощеною процедурою.
  • Крім того, 1 травня того ж року він підписав ще один указ, який стосувався вже спрощеного порядку отримання російського паспорта для українців з окупованого Криму.
  • Але на цьому господар Кремля не зупинився, і видав указ, за яким отримати російське громадянство можуть жителі всього Донбасу.
  • Також прокремлівські ЗМІ поширили інформацію, що тепер жителі Донбасу мають змогу отримати ще й російські закордонні паспорти. Зробити вони це можуть у будь-якому регіоні Росії. Інформацію про місця їхнього проживання та колишні громадянства у такі документи не вноситимуть.
  • Жителям окупованого Донбасу, які отримали від Росії незаконні паспорти, також дозволили голосувати за поправки до конституції Росії.
  • Україна та світова спільнота не визнають російських паспортів, які видають жителям окупованих територій України. ЄС закликав країн-членів ОБСЄ не визнавати російські паспорти на Донбасі.