Представники штабу ООС розповіли журналістам видання "BBC Україна", як бойовики затягували із поверненням тіл загиблих.

Важливо Вбивство військового медика під Горлівкою: що потрібно знати про злочин та його наслідки

Що окупанти зробили з тілом українців

  • Українські військові кажуть, що тіла загиблих в момент передачі українській евакуаційній групі "Евакуація-200" мали незворотні зміни. Це може свідчити про те, що їх не зберігали за правилами.
  • Самі загиблі були без своєї військової форми. Крім того, тіло військового медика Миколи Іліна розрізали.
  • Відзняті знімки переданого окупантами тіла настільки жахливі, що на них не можна дивитися і, тим більше, публікувати. З незрозумілих причин воно було розпороте від таза до шиї, після чого грубо зшито.
  • За словами військових, встановити, з якої зброї вбили Миколу Іліна за результатами судмедекспертизи було важко. Все через те, що уражені органи та кістки, а також вбивчі елементи вилучили ще в морзі окупованої Горлівки.

У командуванні ООС також повідомляють, що група евакуації виявила залишки російської протипіхотної міни ПОМ-2.

Що відомо про заборонені міни ПОМ-2?

Такі міни заборонені Оттавською конвенцією та виготовляються виключно в Росії. ПОМ-2 встановлюють дистанційно, вона має період самоліквідації від 4 до 100 годин.

Такі міни ставлять за гранатометами РПГ-7, радіус суцільного ураження – до 16 метрів. Міна спрацьовує в момент, коли людина зачепить одну із чотирьох тонких ниток, довжиною до 10 метрів кожна.

Що відомо про загибель медика Іліна

  • В "сірій зоні" біля села Зайцеве на лінії розмежування 13 липня загинув український розвідник Дмитро Красногрудь. Українські військові запросили "режим тиші", аби забрати тіло загиблого. Окупанти начебто погодилися на це.
  • Забрати тіло українського військового пішла спеціальна група, яка мала білі пов'язки на собі та білі бронежилети. Однак, коли вони наблизилися до тіла загиблого, їх обстріляли з трьох сторін. Спочатку поранення отримав сержант. Йому на допомогу кинувся медик Микола Ілін. Він потрапив під обстріл та загинув.
  • Лише 17 липня російські окупаційні війська передали тіло загиблого медика Миколи Іліна українській стороні. При цьому воно було понівечене, тож довелося робити ДНК-експертизу, щоб встановити, чи це справді він.
  • Миколі Іліну було 36 років, він був громадянином Естонії, родом із Білорусі.