Голова Європейської служби зовнішніх справ Жозеп Боррель вважає обурливими і ганебними дії білоруської влади, яка жорстоко репресує власне населення. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Детальніше тут Помер Роман Бондаренко, якого побили невідомі в масках у Білорусі: моторошне відео

Заява Жозепа Борреля

Голова служби зовнішніх справ заявив, що Мінськ порушує фундаментальні права та свободи своїх громадян та нехтує людським життям.

Ми очікуємо від влади припинення насильства та переслідувань, негайного та безумовного звільнення всіх затриманих, в тому числі політичних в’язнів, а також повного та прозорого розслідування всіх порушень їхніх прав,
– зазначає він.

55 білоруських громадян вже потрапили під санкції Європейського союзу за насильство проти протестувальників. За словами Борреля, ЄС готовий до подальших санкцій.

Що відомо про смерть Романа Бондаренка

  • Активіст помер у лікарні 12 листопада.
  • Напередодні, 11 листопада, невідомі у масках жорстоко побили та викрали його з так званої площі Змін у Мінську.
  • Опівночі чоловіка доставили у лікарню. Медики діагностували у потерпілого набряк мозку, численні черепно-мозкові травми, гематоми на синці. Бондаренко впав у кому. Операція не допомогла.
  • У МВС заявили, що Романа побили не силовики, а начебто "небайдужі громадяни". Останні нібито виступали проти символіки протестів, якою прикрашають двори.
  • Також 12 листопада до місця вбивства Бондаренка почали сходитись небайдужі білоруси, які приносили квіти та запалювали свічки. Згодом спалахнули протести – люди вийшли на "площу Змін", увімкнули ліхтарики та скандували "Трибунал" і "Не забудемо, не пробачимо".