Коли можуть ввести локдаун в Україні

До теми Локдаун в Україні: що можуть заборонити, а що працюватиме

Що кажуть у МОЗ

Запровадження локдауну на початку січня є малоймовірним, заявив 8 грудня голова МОЗ Максим Степанов. Він також наголосив, що в Україні мають посилити карантин, адже у січні зростає захворюваність на грип та ГРВІ.

Раніше міністр заявляв, що посилений карантин можуть ввести з перших чисел січня на 3 тижні.

Локдаун з 8 січня

Локдаун можуть ввести з 8 до 25 січня 2021 року. За даними ЗМІ, саме такі дати запропоновані у постанові уряду. Про рішення Кабміну стане відомо вже 9 грудня.

Окрім того, загальнодержавний карантин можуть продовжити до 28 лютого 2021 року.

Що про дати локдауну заявляли раніше

Локдаун не введуть до 25 грудня. Точніша дата залежатиме від епідеміологічної ситуації. Про це 2 грудня заявила нардепка від "Слуги народу" Галина Янченко.

До теми В Україні знову діє помаранчева зона карантину: які обмеження

Локдаун з 2 січня

Локдаун в Україні точно буде. Зараз одне питання – коли: в грудні або з 2 січня. Йде дискусія з фахівцями щодо цього питання. Те, що локдаун буде – 100%,
– заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Він додав, що дата введення локдауну залежить перш за все від населення і від того, як люди ставитимуться один до одного і дотримуватимуться рекомендацій.

На даті локдауну саме з 2 січня наполягає і МОЗ, повідомили напередодні ЗМІ з посиланням на джерела. Про ймовірне введення жорсткого карантину саме на новорічні свята заявляв і прем'єр Денис Шмигаль.

Важливо Уряд не продовжив карантин вихідного дня: що далі

Джерела в уряді кажуть, шо там не обмежуються одним сценарієм можливого посилення карантину. Є декілька варіантів, серед яких і можливість уникнути повного локдауну – це посилення карантину на початку січня. За цим варіантом уряд може посилити карантин на 3 тижні – у період з 2 до 23 січня. Тут логіка в тому, що ділова активність у цей святковий період і без обмежень відчутно знижується.

Ба більше, за твердженням джерела в уряді, ідею з посиленням карантинних обмежень вже після Нового року підтримує особисто Президент України Володимир Зеленський.

За даними джерел в Офісі Президента, там виступають за те, аби повний локдаун ввели з 2 по 21 січня. Втім, можливість такого сценарію у грудні 2020 року теж не виключають – якщо на коронавірус хворітимуть по 30 тисяч людей на добу.

Глава МОЗ Максим Степанов 4 грудня заявив, його відомство не рекомендуватиме введення локдауну найближчим часом. До кінця грудня потреби у тотальному карантині – немає, а ось із січня, ймовірно, запровадять локдаун на 3 тижні.

Ми можемо допустити, що протягом грудня не буде потреби посилювати карантинні заходи. Далі будемо говорити про січень,
– заявив цього ж дня прем’єр Денис Шмигаль.

Локдаун з 7 грудня

При цьому глава МВС Арсен Аваков пропонує ввести локдаун вже з 7 грудня.

Ймовірною датою введення жорсткого карантину 7 грудня назвав і журналіст Валерій Калниш. Ще однією ймовірною датою журналіст назвав період з новорічних свят, умовно, 28 грудня й упродовж кількох тижнів у січні.

"Українська правда" з посиланням на джерела в уряді та Офісі Президента теж повідомляла, що одна з ймовірних дат локдауну – з 7 по 20 грудня.

30 листопада речниця президента Юлія Мендель запевняла, що про точну дату введення локдауну політики ще не домовилися.

Локдаун у середині – кінці грудня

ЗМІ 30 листопада повідомили, що у Кабміні хочуть ввести локдаун з 23 грудня по 15 січня. Щоправда, в якому форматі він буде – поки невідомо.

Дізнайтеся Які країни ввели локдаун через загострення ситуації з коронавірусом

За песимістичного сценарію локдаун на 2 тижні можуть ввести 10 – 15 грудня, за оптимістичного – 20 – 25 грудня. Таку заяву 20 листопада зробив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. За його словами, про це розмовляли під час наради міських голів з прем'єром Денисом Шмигалем 19 листопада.

Локдаун з 25 грудня по 17 січня – ще одна ймовірна дата локдауну, про яку повідомляла "Українська правда".

Уряд може ввести локдаун з 20 грудня – повідомляло напередодні "Суспільне" з посиланням на власні джерела. Якщо ж ситуація з захворюваністю буде більш-менш стабільною, то жорсткий карантин запровадять після Нового року строком на 3 тижні.

Згідно зі ще одним варіантом, жорсткий карантин в Україні можуть ввести з 15 грудня. Він може тривати до закінчення різдвяних свят, повідомило видання LIGA.net з посиланням на джерело з Кабміну. Якщо зараз ситуація дещо стабілізується, то локдаун можуть оголосити з 29 грудня строком на 2 – 3 тижні, додали у виданні.

До теми Локдаун в Україні – неминучий: експерти пояснюють, чого чекати на свята 2020

Остаточне рішення про введення локдауну, найімовірніше, схвалять до п'ятниці, 4 грудня. Про це напередодні заявив лідер партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

Що таке локдаун?

Жорстка форма карантину. Обмежує вільне пересування у країні та за її межами. Під час локдауну нормально можуть працювати лише організації та заклади, що надають основні послуги. Зокрема, під час локдауну можуть закривати кордони країни, вводити комендантську годину, скасовувати міжнародне та міжміське транспортне сполучення, закривати заклади освіти, заклади громадського харчування і розваг тощо.