Профільний комітет погодив компромісний варіант

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності 3 грудня погодив компромісний варіант, який можуть винести в зал. Про це повідомив перший заступник голови комітету Андрій Осадчук з фракції "Голос", інформує Інтерфакс-Україна.

До теми "Ціна" рішення КСУ: НАЗК за 10 місяців виявило незадеклароване майно на пів мільярда

Є всі підстави вважати, що досягли компромісу і нова стаття про відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування буде завтра винесена в зал Верховної Ради,
– наголосив Осадчук.

Який варіант законопроєкту запропонують нардепам

Голова профільного комітету Денис Монастирський зазначив, що у варіанті, який запропонують нардепам, передбачені як штраф, так і обмеження волі. Саме це може загрожувати за недостовірне декларування.

Таким чином об'єднали положення 2 законопроєктів – президентського та робочої групи. Монастирський наголошує, що такий варіант сподобається не всім, але кращого поки нема.

Умисне внесення суб'єктом декларування недостовірних відомостей від 4 тисяч прожиткових мінімумів (наразі 9 мільйонів гривень) карається штрафом від 3 до 5 тисяч неоподаткованих мінімумів (від 51 до 85 тисяч гривень) або громадськими роботами, або обмеженням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади,
– наголосив голова комітету з правоохоронної діяльності.

Раніше від покарання у вигляді ув'язнення начебто відмовились

Зазначимо, що раніше в "Слузі народу" пояснили, чому відмовились від такого покарання, як ув'язнення, за неправдиву інформацію у деклараціях. Нардепка з президентської політсили Ольга Совгиря зазначила, що, на думку робочої групи, громадські роботи стануть більш ефективним методом впливу.

Скасування відповідальності за недостовірне декларування: головне

  • 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю про покарання за декларування неправдивої інформації.
  • Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. Водночас через рішення КСУ НАЗК закрило доступ до державного реєстру електронних декларацій.
  • Після засідання Ради національної безпеки та оборони доступ відновили.
  • 27 листопада президент Володимир Зеленський подав законопроєкт про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Зокрема, у ньому як покарання пропонується і обмеження волі.
  • 30 листопада народні депутати зі "Слуги народу", "Європейської солідарності", "Батьківщини", "За майбутнє" та "Голосу" подали законопроєкт про повернення відповідальності за неправдиве декларування інформації. Документ передбачає покарання у вигляді штрафу або громадських робіт.

Скасування відповідальності за декларування

Скасування відповідальності за неправдиве декларування / Інфографіка 24 каналу