Такий облік користувачів мають обговорити межах стратегії кібербезпеки, розповіли в РНБО у відповідь на запит "Суспільного".

До слова Українських користувачів ВКонтакте візьмуть на облік поліції: реакція соцмережі

Питання створення системи обліку українських користувачів соцмережі ВКонтакте й інших соцмереж, що перебувають під контролем держави-агресора, обговорюватиметься в межах реалізації згаданих стратегій,
– зазначили в Ради нацбезпеки й оборони.

Там вкотре наголосили, що доступ до російських соцмереж з території України становить реальну загрозу національній безпеці, а відтак потребує зусиль щодо нейтралізації.

"Російська соцмережа ВКонтакте, яка перебуває під санкціями з 2017 року, є одним з інформаційно-психологічних засобів гібридної війни, тому користування її ресурсами в інформаційному просторі України розцінюється як загроза національній безпеці України, що потребує нейтралізації", – заявили в РНБО.

Коротко про проблему з ВКонтакте:

  • Нещодавно російська соціальна мережа знову стала доступною для українських користувачів через додаток, який використовує обхідні шляхи, щоб подолати обмеження.
  • Міністерство культури й інформаційної політики запропонувало повністю вилучити додаток з онлайн-магазинів в Україні, а РНБО продовжує шукати шляхи блокування роботи соцмережі.
  • Згодом секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що українських користувачів можуть взяти на облік поліції. Також правоохоронці займатимуться поширенням контенту в соцмережі ВКонтакте.