Загалом було затримано 17 громадян України, серед яких двоє дітей. До Афін вони прилетіли з Києва, повідомили у Посольстві України в Греції.

Варте уваги Чому не пропустили українців в аеропорту Афін: історія з перших вуст

Консули України співпрацюють з відповідними державними структурами Греції для того, щоб до не пропущених громадян України, яких віднесено до категорії "небажані", не застосовувалась процедура "депортації".

Повернуться до України вони двома рейсами Афіни – Київ. Спочатку очікувалося, що один з рейсів Ryanair вилетить ще 6 липня. Та згодом директор департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев в коментарі Інтерфакс-Україна уточнив, що обидва рейси заплановані на 7 липня.

Як українці змогли вилетіти до Греції

Україна не входить до переліку третіх країн, яким ЄС дозволи в'їзд після карантину. Відтак з туристичною метою цього зробити не вдасться. Хоча спроби були.

В МЗС України вважає причиною вильоту українців до Греції з метою туризму помилки в роботі авіакомпаній.

"Зазначений інцидент стався через певні помилки в роботі двох авіаліній. Відповідно забезпечення харчуванням і транспортування в Україну буде здійснено коштом зазначених авіаліній", – заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін на брифінгу в Києві в понеділок.

До слова Друзів пустили, а ми як у в'язниці: що кажуть українці, які застрягли в Афінах

Варто відзначити, що це не вперше, коли до Греції прибувають українці, які згодом не можуть потрапити до країни.

"На жаль, це не перший випадок, коли згадані авіакомпанії беруть на борт громадян України на рейси до Афін, попри збереження обмежувальних заходів щодо в'їзду в Грецію", – відзначили в українському посольстві.

Представниця МЗС про ситуацію в Афінах: дивіться відео

Затримання 17 українців в Афінах: головне

  • Увечері 4 липня українці прибули до аеропорту Афін двома рейсами лоукостерів з Києва.
  • За словами пасажирів, після прибуття на летовищі під час паспортного контролю 17 громадянам України відмовили у в'їзді в країну та затримали. Серед них – 15 дорослих і двоє дітей 8 та 9 років.
  • Окрім того, їх відправили ночувати у поліцейський відділок, де розмістили в камерах, які не мали елементарних умов для комфорту. В них забрали багаж.
  • Українці скаржилися на те, що не мали ні їжі, ні питва, спали просто на дерев'яних двоярусних ліжках.
  • Українські дипломати в Греції пояснили затриманим, що їх не захотіли впускати до Греції через заборону на в'їзд до ЄС громадянам третіх країн.
  • Затримані українці мали дійсні негативні тести на коронавірус, які і пред'явили українським прикордонникам.