Це єдиний компромісний варіант. Про це сказала депутатка з фракції "Голос" Галина Васильченко в ефірі 24 каналу. І додала, що конституційну кризу можу вирішити вже найближчим часом, однак ще не відомо, чи законопроєкт сьогодні внесуть в порядок денний.

До теми Штраф чи обмеження волі: який варіант покарання за брехню у деклараціях пропонують Раді

Про законопроєкт про електронні декларації

За словами депутатки, вчора, 3 грудня, було засідання правоохоронного комітету. Вже є погоджений компромісний варіант.

На жаль, поки не вдається повернути кримінальну відповідальність. Але це компромісний варіант і на нього є голоси в сесійній залі,
– зазначила нардепка.

Чи вдасться здолати конституційну кризу

Вона сподівається, що законопроєкт розглянуть чимшвидше, щоб вирішити конституційну кризу. І наголосила, що це будуть перші кроки для врегулювання.

Вплив на відносини з міжнародними партнерами

За словами, Васильченко, якщо будемо зволікати, то це погано відобразиться на відносинах з міжнародними партнерами, які вимагають незалежності антикорупційних органів.

"Вони нас вважатимуть ненадійними партнерами. Очевидно, що законопроєкт треба приймати якомога швидше", – підсумувала депутатка.

Скасування відповідальності за недостовірне декларування: головне

  • 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю про покарання за декларування неправдивої інформації.
  • Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. Водночас через рішення КСУ НАЗК закрило доступ до державного реєстру електронних декларацій.
  • Після засідання Ради національної безпеки та оборони доступ відновили.
  • 27 листопада президент Володимир Зеленський подав законопроєкт про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Зокрема, у ньому як покарання пропонується і обмеження волі.
  • 30 листопада народні депутати зі "Слуги народу", "Європейської солідарності", "Батьківщини", "За майбутнє" та "Голосу" подали законопроєкт про повернення відповідальності за неправдиве декларування інформації. Документ передбачає покарання у вигляді штрафу або громадських робіт.

Скасування відповідальності за декларування
Скасування відповідальності за неправдиве декларування / Інфографіка 24 каналу