Історія дуже схожа на історію з хабарем Розенблату та Полякову. Тоді в головній ролі виступила агентка Катерина, яка пропонувала депутатам вирішити бурштинові питання на користь її іноземних клієнтів.

Розслідування НАБУ та САП "бурштинової справи"

Цього разу маємо нового героя – агента Сергія. Йому випала роль грати представника іранської інвестиційної компанії, який лобіював за отримання її співробітникам українського паспорту. Лобіював наполегливо, зустрічаючись за келихом вина у ресторанах із першою заступницею голови міграційної служби Діною Пімаховою.

Перша заступниця голови міграційної служби Діна Пімахова

Чиновниця, за версією НАБУ, активно йшла на контакт та все ж таки була готова зробити незаконний паспорт на прохання агента Сергія. І називала цілком конкретні суми.

НАБУ опублікувало фрагменти діалогів Діни Пімахової з агентом Сергієм

Які діалоги вели Діна та Сергій нам поки достеменно невідомо. Лише частину з них НАБУ виклало у мережу та зробило надбанням суспільства, коли протистояння між антикорупційними відомствами та ГПУ дійшло критичної точки. Адже напередодні агента Сергія взяли на гарячому – коли той передавав чиновниці Діні гроші за позитивне вирішення його питання. За версією самої ж Діни, яка поспіхом вийшла на брифінг до журналістів, вона теж "вела" провокатора так довго, наскільки могла.

Пімахова заявила, що ніякої спецоперації НАБУ не було

А коли вже несила було терпіти непристойні пропозиції у вигляді десятків тисяч доларів… не витримала та повідомила в СБУ. От і "шиють" тепер агентові Сергію статтю – провокація хабаря. Здається, такого заплутаного сюжету у протистояннях та спробах вивернути правду так, як кому буде вигідно, ми давно не спостерігали.

Зранку 30 листопада Ситник та Холодницький пішли з візитом до генпрокурора Луценка, а згодом і той оприлюднив свою версію скандалу.

Високопосадовиця ДМС не є ангелом, і в її розмовах наявні ознаки корупції. Впевнений, що детективи НАБУ дадуть юридичну оцінку. Всі пропозиції агента НАБУ до чиновниці були завідомо незаконні. Їй пропонувалося прийняти рішення завідомо незаконні. Наша справа по провокуванні хабара має місце,
– сказав генпрокурор.

Тобто якщо чиновник не проти взяти хабар та вирішити питання за "дорослу суму", то це цілком нормально, а от запропонувати йому цю суму – це вже кримінальна відповідальність. Це закон, нічого не поробиш. Але ж чиновник, на якому нема кримінальних проваджень, це ще не ознака доброчесності. Це може свідчити про обережність.

Читайте також: Хто з одіозних мерів потрапив до ТОП-20 найпрогресивніших очільників міст

І, до речі, "не ангел Діна з ДМС" у цій справі, вочевидь, непогано обізнана. Відео чергової її зустрічі з агентом Сергієм це довело. Вона, спілкуючись із кимось по телефону, просить свого візаві швидко поміняти їй гроші, і доволі серйозну суму – 50 тисяч. Її вона отримала перед самою зустріччю. Та навіть не соромиться пояснити, з якою метою: аби номери купюр з пачки були іншими, бо побоюється, що це теж могла бути провокація хабара.

"Не ангел Діна" просить поміняти їй 50 тисяч гривень

І на тлі цього пані Діна тепер розповідає про доброчесність та непідкупність? До речі, мої колеги вже перевірили її декларацію, там є "свіжі" придбання – квартира на 120 "квадратів" у Києві та Porsche Cayenne. При зарплаті 130 тисяч на рік. Це близько 11 тисяч гривень на місяць.

Але головне тут навіть не постать "не ангела Діни". А протистояння силових структур. Наша героїня – класична представниця системи. Гвинтик прекрасного тріо – МВС, СБУ та ГПУ. Якщо крутили б її і далі, не виключено, що постраждали б і решта причетних. Краще, мабуть, подібні спроби ідейних антикорупціонерів рубати у корні. Взагалі, на тлі агресивної кампанії проти НАБУ та САП, яка активізувалась в останні три місяці, складається враження, що й справді, мабуть, комусь важко із ними домовитись, тож вирішили застосувати запасний план – дискредитувати.

Читайте також: Що насправді не так із гучною спецоперацією на українсько-угорському кордоні

Від Луценка я почула ще один, дуже важливий меседж. Мовляв НАБУ та САП – загрались у гру в антикорупціонерів, бо не мають стримуючого важеля. Так, генпрокурор знову обмовився про те, що до НАБУ треба призначити аудитора. Рік тому ця спроба провалилася, бо аж так награно та кострубато в Раді протягували кандидатуру від БПП та "Народного фронту" Найджела Брауна. Хоча, від цієї ідеї, схоже, політики ще не відмовились.