Таку думку сайту "24" висловив політичний експерт Валерій Димов.

Як нагадує експерт, офшори законодавчо не заборонені. Транснаціональні корпорації, які ухиляються від податків, під себе і придумали ці правила. Водночас, за словами політолога, ми побачили, що вісім трильйонів євро знаходяться в руках невеличкої кількості людей. Також з'ясувалося, що корупція – не тільки проблема України, а й всього світу.

Це морально-етичне питання. Враховуючи те, що ми перебуваємо в ситуації війни, то виводяться не гривні, євро і долари, а людські життя. Коли українці скидалися по гривні, щоб допомогти армії, хтось виводив ці гроші за кордон. Це злочин проти своєї країни і своїх громадян. Такі люди мають нести політичну відповідальність,
– підкреслив Димов.

Політичний експерт вважає, що міжнародні компанії, такі як "Рошен", не повинні залежати від внутрішнього законодавства. Тому що Україна відома рейдерством, і райсуд може відібрати гроші у будь-якого бізнесмена.

"Але якщо гроші виводилися з Держбюджету, а не просто був створений траст – це інше питання. Не всі офшори незаконні, і не всі, хто ними користується, злочинець", – зазначає Димов.

На думку фахівця, враховуючи невисокий рівень довіри українців до влади, слідчих, суддів, прокурорів, це питання буде сильно політизоване. Хтось почне розкручувати тему імпічменту, інші вимагатимуть слідчих комісій, відводячи увагу щодо своїх обіцянок.

Не змінюючи систему ухвалення рішень, коли при владі перебувають ставленики олігархів, ми будемо заручниками політичної боротьби. Хочеться, щоб не інформаційна піна підіймалася, а треба міняти всю корумповану систему. Інакше вони далі крастимуть гроші з Держбюджету і виводитимуть капітали з воюючої країни,
– підкреслює Валерій Димов.

Нагадаємо, у новому розслідуванні ухиляння від податків через офшорні компанії фігурують понад 10 українців, зокрема Порошенко, а серед світових знаменитостей – такі зірки світової величини, як Мадонна, Боно, Кіра Найтлі і Єлизавета II. За даними розслідувачів, багатії з усього світу приховали 8 трильйонів євро.

Більш детально про новий офшорний скандал читайте в матеріалі: Порошенко в раю. Податковому: про новий офшорний скандал і його наслідки