Про знищення Конституційним Судом антикорупційного законодавства, про КСУ як загрозу національній безпеці і що з усім цим робити – у блозі "Право на гідність" на 24 каналі.

Цікаво Що відомо про суддів, які підтримали скандальне рішення КСУ: деталі про кожного

Станом на зараз є 2 шляхи вирішення кризи з КСУ. Обидва шляхи мають свою плюси і мінуси.

Шлях перший: змінами в закон збільшити кворум КСУ, повністю заблокувавши його роботу.

Шлях другий: терміново перезавантажити Конституційний Суд.

Чим небезпечний 1 шлях

Проблема зі шляхом №1 в тому, що в КСУ залишається можливість знести закон про кворум (зібравшись вже за новою процедурою). Або взагалі проігнорувати цей закон і знести його старим кворумом.

Аргумент, що так КСУ закон порушить, погодьтеся, слабкий. Особливо зважаючи на те, що вони вже і Конституцію, і закон ігнорували заради знищення декларування: вийшли за межі подання і перебрали на себе повноваження Ради.

Що їх зупинить від того, щоб порушити закон і Конституцію ще раз заради самозбереження? Це був би хороший шлях, якби КСУ правом керувався, я не Коломойським і Медведчуком.

Ну і ще одна серйозна загроза такого шляху: оскільки в грі росіяни, то вони, швидше за все, вимагатимуть у цей час виконання Мінська або іншого трешу. А роботу КСУ заблоковано, відповідно Рада може прийняти що завгодно, а єдиний орган, який може їй завадити – заблокований.


Ігор Коломойський / Фото ЕП

Тому замороження роботи КСУ кворумом може бути лише етапом. І то дуже коротким. Однак з іншого боку, цей перший шлях значно конституційніший, хоч, як на мене, і значно слабший.

Шлях №2 несе загрозу отримати нічим не кращий новий КСУ. Йти цим шляхом можна лише, якщо документ про розпуск цього КСУ передбачатимуть ідеальну процедуру конкурсу для обрання КСУ нового. Законопроєкт президента, до слова, такої процедури не містить, принаймні поки що.

Що варто знати про 2 шлях

Цей шлях очевидно менш конституційний, проте, як на мене, з більшою вірогідністю нейтралізує загрози національній безпеці, які несе цей склад КСУ.

До речі, щодо неконституційності розпуску цього складу КСУ. Хочу нагадати, що позбавлення Радою Януковича повноважень в 2014 році теж було не дуже конституційним.

янукович
Віктор Янукович / Фото РБК-Россия

Проте іншого вибору тоді не було і це, очевидно, було правильним рішення.

Наголошу, що на той час Янукович сховався в Росії і на події в Україні особливо не впливав. А от КСУ залишається тут і повноважний скасовувати закони.

► Найгірший з можливих шляхів – не робити нічого

Наприклад, спробувати обманути суспільство, що проблему зі знищеним декларуванням можливо виправити змінами закону (без розв'язання проблеми КСУ). Це неможливо. Коли вам таке кажуть, знайте – вас обманюють.

КСУ спеціально виписав своє рішення так, щоб чи не в автоматичному порядку визнати неконституційними будь-які спроби виправити їх шкоду. І вони зробили це свідомо. Кожен тиждень роботи цього КСУ – смертельна загроза реформам, за які Україна так дорого заплатила на Майдані і продовжує платити на фронті.

До теми Право власності на землю та мовний закон: що КСУ розгляне цього тижня

Наприклад, цього тижня зрадники в багряних мантіях приймуть рішення по Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, яким змусить нас заплатити Коломойському за ПриватБанк та іншим власникам банків, виведених з ринку.

Тобто, вони спочатку вкрали гроші вкладників, а потім вкрали стабілізаційні кредити НБУ. Тепер КСУ зробить так, що ми втретє змушені будемо з податків платити Коломойському. Це рішення зруйнує фінансову систему країни і гарантовано зупинить підтримку МВФ та інших Західних інституцій.

Закон про мову

До речі, якщо судді КСУ не самогубці, закон про мову вони мали би визнати конституційним. Має ж бути в них хоч якесь почуття фізичного самозбереження.

Думаю, що один з їх власників, а це Медведчук, поступиться в цьому, щоб зберегти такий цінний актив, як КСУ.

медведчук
Віктор Медведчук / Фото Лига

Та й визнання закону про мову конституційним мобілізує виборців ОПЗЖ, що дає можливість потім все одно знести його вже новою Радою.

Зверніть увагу Відтепер НАЗК не може перевіряти низку компаній через скандальне рішення КСУ

От Коломойському ж, як ви розумієте, на закон про мову начхати, тож він точно проти не буде. Тим більше заради того, щоб збити протестний настрій і зберегти підконтрольний йому з Медведчуком КСУ.

Така в нас з вами ситуація в країні. Добре те, що вся країна нарешті побачила, яку загрозу несе підконтрольний Медведчуку та Коломойському Конституційний Суд. Але не меншу загрозу несе Вища Рада Правосуддя та ОАСК. Нічого, друзі, поборемо.