Поки компанія державна – на ній заробляють наближені до влади бізнесмени. Змінюється влада – змінюється і пул вигодонабувачів від роботи "Центренерго" – читайте у програмі "Схеми: Корупція в деталях".

Цікаво Баканов, Єрмак, Венедіктова: НАЗК перевіряє фігурантів журналістських розслідувань "Схем"

За часів президентства Віктора Януковича свої схеми заробітку тут реалізовувала "Сім’я". За часів президентства Петра Порошенка "Центренерго", як показували журналістські розслідування, контролював його армійський товариш – Ігор Кононенко, а заробляли структури бізнесмена Віталія Кропачова, хоча він і відмовлявся визнавати себе монополістом. ​

З приходом до влади Володимира Зеленського, ця практика продовжилась. "Центренерго" влітку 2019 року перейшло під контроль олігарха Ігоря Коломойського, хоча сам олігарх це заперечує. Пізніше президент пообіцяв велику приватизацію – зокрема, і "Центренерго".

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський / Фото Getty images

Перші кадрові зміни на держпідприємстві відбулись наприкінці травня 2020 року. Тоді Фонд державного майна зміг провести зміну керівника цього підприємства – хоч і зі скандалом, протистояннями та "мінуванням" суду. Поки що рано говорити, яких управлінських рішень можна чекати від новопризначеного керівника. Але вже можна підвести підсумки роботи "Центренерго" за перший рік президентства Зеленського. ​

"Центренерго" – це центр корупції. За оцінкою фахівців близько 100 мільярдів гривень було виведено в різні способи з цього підприємства з 2004 року,
– пояснив голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

Історично існувала основна схема заробітку приватних структур на державній компанії. Це – корупційні домовленості щодо того, хто саме буде постачати сировину (вугілля або газ) на теплову станцію для виробництва електроенергії: коли менеджмент обирає потрібних контрагентів і купує у них вугілля за завищеною ціною, вимиваючи гроші з державного рахунку, і поповнюючи приватні.

"За часів президента Петра Порошенка основним вигодонабувачем від цих схем було прийнято вважати бізнесмена із Торезу Віталія Кропачова", – розповів журналіст "Економічної правди" Дмитро Рясний.

Петро Порошенко
Петро Порошенко / Фото Офіс Президента

"Ідеться про операції з вугіллям. Тоді актуальним був Віталій Кропачов. При особистих зустрічах він завжди це заперечував, але суть була в наступному. Його вуглезбагачувальні фабрики отримували вугілля від держшахт, отримували за свою процедуру зі збагачення певні гроші. Вони, як правило, були точно не менші, ніж на ринку. Плюс у нього з'являлася можливість продавати "Центренерго" вугілля за предоплатами. Тобто такий собі в умовах нестабільної країни стабільний бізнес", – зазначив Дмитро Рясний.

Після часткового запровадження ринку електроенергії у 2019 році, коли генеруючі компанії отримали змогу підписувати договори напряму зі споживачами, поле для корупційного маневру розширилось у бік можливості продавати електроенергію задешево "обраним" клієнтам. На цьому тлі були винайдені і ще більш вишукані схеми.

Які з цих схем "освоїли" структури з орбіти олігарха Ігоря Коломойського

Журналісти "Схем" отримали від джерел у податковій та проаналізували документи про фінансово-господарську діяльність "Центренерго" за 2019-2020 роки, а саме про те, який товар, у кого та за якою ціною закуповувало державне підприємство.

З приходом нового менеджменту на "Центренерго", держкомпанія отримала нових постачальників вугілля. Зокрема, з жовтня 2019 року одним із найбільших постачальників сировини стало ПрАТ з іноземними інвестиціями "Синтез Ойл", яке раніше не було помічене у продажу вугілля на підприємство. Ця одеська компанія спеціалізується на перевалці і транспортуванні нафти – знайомому для олігарха бізнесі, яким він займається багато років. Записана "Синтез Ойл" на чотири кіпрські фірми ("Prescona Management Ltd", "Portial Trading Ltd", "Clanton Consulting Ltd", "Inofos Management Ltd") і входить до складу Одеського перевалочного комплексу, що контролюється так званою групою "Приват" на чолі з Ігорем Коломойським.

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський / Фото Українська правда

Три з чотирьох кіпрських фірм – "Portial Trading Ltd", "Clanton Consulting Ltd" та "Inofos Management Ltd" – фігурували в оприлюдненому реєстрі фінансово-промислових груп та юридичних осіб Державної податкової служби України як компанії-нерезиденти бізнес-групи Ігоря Коломойського та його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова.

Крім того, співзасновником "Portial Trading Ltd" виступають фірми "Visic Investments Ltd" та "Marigold Trust Asset Management". Обидві фігурували у списку компаній Ігоря Коломойського і його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова у позові "Приватбанку", поданому у США. Також" Marigold Trust Asset Management" була присутня у засновниках усіх чотирьох кіпрських компаній, на які записана "Синтез Ойл".

Читайте також Іспанська таємниця Баканова: голова СБУ керує іноземною фірмою, – "Схеми"

Раніше "Синтез Ойл" підозрювалася в участі у схемах щодо заробітку на іншому держпідприємстві. У 2016 році прокуратура спільно з СБУ проводили обшуки в офісі фірми в рамках розслідування справи щодо розкрадання коштів в особливо великих розмірах посадовими особами держкомпанії "Укртранснафта", коли її очолював лояльний до Ігоря Коломойського Олександр Лазорко. Але згодом кримінальне провадження закрили, повідомивши про відсутність складу кримінального правопорушення.

Автівка охорони Зеленського
Авітвка охорони Зеленського / Фото Радіо Свобода

Цікаво, що саме на компанію "Синтез Ойл" був зареєстрований "Volkswagen Multivan" – автівка з охороною, яка супроводжувала Володимира Зеленського під час президентської кампанії на початку 2019 року.

Більше – дивіться у програмі.