Зазначимо, російський фотограф і письменник, автор книги "Аеропорт" Сергій Лойко звинуватив авторів фільму "Кіборги" у плагіаті. Зокрема, він згадував про нібито запозичений сюжет з трупами сепаратистів у холодильнику, а також про персонажа "Музиканта", який грає на трубі (у книзі "Аеропорт" був персонаж "Скерцо", який грав на флейті).

Читайте також: "Кіборги": 10 фактів про фільм, які варто знати

Знімальна група "Кіборгів" розповіла, що ідея зйомок фільму виникла у Іванни Дядюри і Ахтема Сеітаблаєва після програми "Хоробрі серця" 19 жовтня 2014 року, героями якої були консультанти фільму "Кіборги". Режисер Сеітаблаєв запропонував Наталії Ворожбит написати сценарій до фільму у грудні 2014 року. На початку 2015-го року сценарист почала спілкуватися з реальними кіборгами – Євгенім Жуковим (Маршал), Євгенієм Межевікіним (Адам), Андрієм Шараскіним (Богема), Олександром Трепаком (Редут), Кирилом Недрею (Доцент).

"У березні 2015 року комбат Редут дав мені чотиригодинне інтерв’ю, в якому розповів багато історій, частина з яких увійшла до фільму. Наприклад, історія про заморожені в морозилці тіла і про пропажу одного капітана, тіло якого випадково знайшли, коли в нього задзвонив телефон", – розповіла сценарист Наталя Ворожбит.

А на створення образу Мажора команду фільму надихнув музикант з Майдану. Спершу, за задумом, він мав грати на скрипці, але Сеітаблаєв запропонував трубу, як більш військовий інструмент.

Читайте також: "Кіборги": як знімали фільм про новітню історію України

Перший варіант сценарію Наталя Ворожбит надіслала режисерові 15 липня 2015 року, а книжка "Аеропорт" побачила світ 3 вересня 2015-го.

Пан Лойко не бачив фільм, але вже публічно назвав його – "УГ" (униле гі*но – "24"), чим висловив неповагу до творчої групи, а також до всіх людей, яких стосуються події в ДАП,
– йдеться у відповіді знімальної групи.

"Історія донецького аеропорту – це історія України, а не об’єкт авторського права жодної людини", – сказав голова Державної агенції з питань кіно Пилип Іллєнко.

За словами режисера Ахтема Сеітаблаєва, права на історію про кіборгів належать усій країні, тому не правильно привласнювати її жодній людині.

Читайте також: У Чернівцях бойкотують показ фільму "Кіборги"