Їх почали затримувати ще з початку осені, коли екс-президент Грузії прорвався до України та активно включився в політику. У "Русі нових сил" заявляли про тиск з боку влади. А от правоохоронці звітували про співпрацю Саакашвілі та його соратників зі злочинними угрупованнями.

3 грудня у центрі столиці пройшов марш "за імпічмент", організований Михайлом Саакашвілі. Участь у ньому взяли кілька тисяч людей. Правоохоронці стверджували, що чимало його учасників привезли з регіонів. Попри гучні заклики Міхо змінити політичну верхівку України, в той день банкова мовчки проковтнула акцію, відгородившись рядами Нацгвардії.

Читайте також: Поліція почала розшукувати Саакашвілі

Відповідь влада дала наступного дня. У понеділок правоохоронці провели обшуки в очільника Бориспільської організації Руху Ярослава Сарафанова, а під Полтавою затримали ще одного лідера партії Северіона Дангадзе.

Що інкримінують Дангадзе, стало відомо тільки сьогодні. І звинувачення пролунали гучні. На прес конференції Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що соратник Саакашвілі вів переговори з людьми одіозного олігарха часів Януковича – Сергія Курченка – про фінансування протестів у Києві.

4 грудня в таборі Саакашвілі заявили, що силовики найближчим часом мають намір затримати та депортувати Міхо. А перед маршем за імпічмент сотні активістів "Руху" нібито отримали погрози від правоохоронців: мовляв, їх чекають затримання або видворення з України слідом за екс-президентом Грузії.

Читайте також: Саакашвілі під Радою: що відбувається на Грушевського

Співзасновник Центру Бендукідзе і один з соратників Саакашвілі, Володимир Федорін впевнений, що команду Міхо намагаються залякати кримінальними справами. Сам центр Бендукідзе, співвласником якого є і Саакашвілі, Генпрокуратура підозрює у шпигунстві на користь іноземної держави.

Ціль зробити так щоб ми злякалися, зробити так всі хто нам симпатизує злякатися, щоб всі поховалися десь, але це викликає тільки усмішку,
– прокоментував Володимир Федорін.

Кримінальні провадження вже відкриті й на нардепа Юрія Деревянка та Давіда Сакваралідзе, колишнього заступника голови ГПУ. Лідерів партії звинувачують у незаконному перетині кордону під час прориву Саакашвілі до України у вересні. Саме після тих подій у так званій грузинській команді і почались затримання та депортації.

З України видворили охоронців і водія екс-очільника Одеської Області, журналіста Тамаза Шавшишвілі. Правоохоронці пояснювали: ліквідують грузинських кримінальних авторитетів.

Читайте також: Порошенко напав на мого чоловіка, – дружина Саакашвілі прокоментувала події в Києві

5 грудня затримати спробували самого Саакашвілі, якого звинувачують у спробі здійснити державний переворот. Втім політологи станом на зараз сумніваються в тому, що правоохоронці зможуть притягнути його відповідальності.

Якщо людина не є громадянином нашої держави, як його можна звинувачувати у державній зраді саме України? Дії не додають довіри до правоохоронних органів. І безумовно дають опонентам нинішньої влади ну дуже багато козирів,
– додав політолог Віталій Бала.

Відносини з міжнародними партнерами України після сьогоднішніх подій можуть погіршитись, вважають політологи. Поки що Західні політики обережно застерегли українську владу і попросили дотримуватися закону.

Як сприймуть гучні звинувачення генпрокурора на адресу Міхо власне українці – поки не зрозуміло. Громадяни поки не продемонстрували широкої підтримки Саакашвілі. Не надто велика чисельність організовуваних ним акцій тому підтвердження.

Власне, затримати Саакашвілі сьогодні спробували після його заяви про намір блокувати адміністрацію президента. Окрім того, сьогодні ж Саакашвілі планував завітати до НАБУ, аби написати заяву про кримінальне правопорушення з боку генпрокурора Юрія Луценка та голову СБУ Василя Грицака. Тому влада могла зіграти на випередження.