Про це заявив міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський, даючи інтерв'ю виданню "Фокус". Він прокоментував перспективи створення дієвої системи моніторингу якості повітря за міжнародними стандартами.

У Маріуполі на комбінаті імені Ілліча є підфакельні датчики, підключені до корпоративної системи. Я бачив дані цих датчиків, вони показують зменшення викидів з 500 до 20 одиниць дрібнодисперсного пилу після реконструкції системи пилеочищення. Хочемо, щоб такі датчики були на всіх підприємствах, працюємо над тим, щоб об'єднувати їх в один реєстр викидів та переносозабруднювачів, як це робиться в європейській практиці, – заявив міністр.

Абрамовський також розповів, що коронавірус став на шляху реалізації великих планів, які будували в міністерстві на цей рік в частині створення системи моніторингу.

"У нинішньому році нам виділили гроші з держбюджету на створення системи моніторингу, на ці цілі ми планували використовувати близько 100 млн грн. Однак бюджет перерозподілили у зв'язку з пандемією коронавірусу і гроші у нас забрали. На наступний рік ми знову запросили 200 млн грн на моніторинг, сподіваюся, гроші виділять. Міністерство і місцеві органи влади готові до того, щоб на умовах співфінансування побудувати сучасну європейську систему моніторингу якості повітря", – заявив він.

Тим часом в умовах браку грошей у держави на подібний моніторинг, його проведення і зменшення шкідливих викидів залишається прерогативою самих промислових підприємств. Однак вкладати власні кошти в умовах економічної кризи в поліпшення екологічності виробництва готові далеко не всі.