Комендантська година

Напередодні вихідних більшість регіонів України вводить додаткові обмеження. На Волині і Закарпатті ввели режим максимального обмеження пересування на вихідних. Людей просять не виходити з дому з 13:00 суботи до 6:00 понеділка. В областях закликали завчасно запастись продуктами і ліками на ці дні. Тимчасовий виконувач обов’язків Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів, теж усіх закликав залишатись вдома 11-12 квітня, оскільки в області введено додаткові карантинні обмеження.

Читайте також У Києві запровадили обов’язковий карантин у місцях масового зараження COVID-19

Мер Львова Андрій Садовий, на своїй сторінці у соціальній мережі зауважив, що на території Львова не вводиться комендантська година, чи будь-які інші додаткові обмеження.

Місто живе в режимі карантину: на вулицю варто виходити лише при необхідності, обов’язково у масці. Магазини, аптеки та інші заклади працюватимуть в режимі карантину, як це було протягом останнього місяця. Бережіть себе та рідних,
– закликав містян Андрій Садовий.

Особливий режим карантину вводять і в Чернівецькій області. Зокрема, в суботу та неділю з 13.00 години в цій області будуть зачинені всі магазини, зокрема й продуктові. Автозаправки працюватимуть винятково для медичних служб, служби порятунку та нацполіції. Ці обмежувальні заходи вводиться для того аби уникнути спокуси шукати собі привід вийти з дому. А в столиці у місцях, де виявили вогнища коронавірусної інфекції, запроваджений примусовий карантин. Також розглядається можливість запровадження в деяких регіонах комендантської години.

Що таке комендантська година?Це заборона перебувати на вулиці та в громадських місцях у певні години в межах населеного пункту чи країни. Найчастіше заборона виходити на вулицю розповсюджується на вечірній і нічний період часу.

Наразі комендантська година діє на всій території Італії, Іспанії, Чехії, Ізраїлю, Угорщини.

В Київській області в суботу та неділю, найімовірніше, теж запровадять режим максимального обмеження пересування.

Юрист, кандидат юридичних наук Василь Мірошниченко пояснює, що є три підвищених рівні захисту і порятунку нації:

  • перший – підвищена готовність;
  • другий – рівень надзвичайної ситуації;
  • третій – надзвичайний стан.

чому потрібно залишатись вдома
Чому потрібно дотримуватися самоізоляції / Інфографіка 24 каналу

Підвищена готовність

Підвищена готовність в Україні вводилась в січні 2015 році у зв’язку з агресією Російської Федерації. Тоді ж у Донецькій і Луганській областях запровадили вищий рівень надзвичайної ситуації. При введенні рівня підвищеної готовності не обмежуються ті чи інші права громадян.

Рекомендуємо Примусова обсервація: чи може поліція змусити бути вдома

Надзвичайна ситуація

При запровадженні надзвичайної ситуації можуть вводитись карантинні заходи передбачені Кодексом цивільного захисту та іншими законами.

Передовсім, карантин передбачає обмеження права пересування. Зокрема, закриваються для в’їзду-виїзду визначені території, а певна категорія громадян, які потрапили під загрозу або заражені чи потенційно інфіковані, можуть обмежуватись у пересуванні,
– говорить Василь Мірошниченко.

Зокрема, вони можуть перебувати за межами місць свого проживання або утримуватись в певних зонах, таборах, місцях обсервації тощо. Все це передбачено нашим законодавством. Зокрема, законом про захист населення від інфекційних хвороб. Тому допусткається обмеження певних прав у рамках запровадженої надзвичайної ситуації, яка, на відміну від надзвичайного стану, може вводитись безстроково.

Надзвичайна ситуація, що була введена в Донецькій і Луганській області в зв’язку з агресією Російської Федерації вводиться без обмеження терміну. В цих областях з 2015 року і дотепер діють військово-цивільні адміністрації. Це характерно для режиму надзвичайних ситуацій.

Комендантська година, регулювання пересування громадян, необхідність перебувати за місцем проживання, зокрема, для тих, хто повернувся з інших країн і має певний час перебувати на обсервації – цілком законні методи. Це логічні заходи. Власне, вони застосовуються не лише у нас, а й закордоном,
– говорить Мірошниченко.

Надзвичайний стан

При запровадженні надзвичайного стану обмежуються базові права, зокрема, політичні. Для попередніх двох правових режимів подібне не є характерним. При введенні надзвичайного стану можуть обмежуватись політичні права, приміром, заборона на участь у діяльності політичних партій. Таким чином партії не мають права проводити з’їзди, мітинги тощо. В період дії надзвичайного стану вибори неможливі, а в період надзвичайної ситуації дозволяється їх проводити. Обмежувати можуть й право на пересування, працю (якщо людина не має змоги вийти за межі будинку без поважної причини, вона вже не може працювати).

До теми Уряд може ввести комендантську годину у західних областях: перелік та деталі

Є багато галасу, мовляв, порушується Конституція. Нічого подібного! Потрібно дивитись законодавство і адміністративні та карантинно-захисні заходи, передбачені законодавством,
– наголошує юрист.

Режим надзвичайної ситуації дає можливість вживати широкі заходи аж до комендантської години. А от щодо заборони на діяльність партій, проведення виборів, то такі обмеження можуть запроваджуватись лише за умови проголошення надзвичайного стану. Якщо надзвичайну ситуацію проголошує уряд, до речі, як і режим підвищеної готовності, то надзвичайний стан вводиться указом президента й затверджується парламентом за поданням РНБО або уряду.