Тепер Верховна Рада має затвердити постанову. Про це повідомив народний депутат фракції "Голос" Роман Костенко у фейсбуці.

Важливо Відбулась зрада у спецоперації: як Бутусов відреагував на виклик до ДБР

Костенко зауважив, що тепер постанову винесуть на розгляд парламенту і він сподівається на підтримку депутатів, оскільки це "питання національної безпеки України".

Уже вистачить чуток і неправди у справі вагнерівців. Досить закривати на це очі й ігнорувати. Парламент повинен розібратися, чи була державна зрада в Офісі Президента і тимчасова слідча комісія – ефективний спосіб це зробити,
– підкреслив нардеп.

Що треба знати про затримання вагнерівців

  • Наприкінці липня у санаторії під Мінськом білоруські силовики затримали 33 російських громадян. Білоруська влада заявила, що підозрює їх у підготовці заворушень напередодні виборів, а Лукашенко тоді назвав затримання вагнерівців "надзвичайною подією" і заявив про "брудні наміри" Росії.
  • Однак ніяких звинувачень вагнерівцям офіційно так і не висунули, а вже за два тижні 32 з 33 чоловіків затриманих повернули в Росію. І це попри те, що українська сторона вимагала передати їх Україні, адже частина з вагнерівців воювали на Донбасі у складі військ окупанта.
  • Згодом у ЗМІ, з'явилася інформація про те, що затриманих російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби, які понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського літака рейсу MH17.
  • Однак після того, як силовики доповіли про спецоперацію Офісу Президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

Цікаво Літак із вагнерівцями мали екстрено посадити: нові подробиці про невдалу спецоперацію

Зауважимо, що українських журналістів, які оприлюднили інформацію про зрив операції, викликали на допит у Державне бюро розслідувань. Яніна Соколова наголосила, що ДБР шукає людей, які нібито розголосили "секретні відомості".