Під час початку розгляду нардепи вже встигли подискутувати щодо заборони книги. Однак через деякий час про відсутність Вахтанга Кіпіані заговорила нардепка від "Голосу" Соломія Бобровська.

Зверніть увагу Офіс ОПЗЖ у Харкові розмалювали портретами Василя Стуса: фото

Вона назвала ситуацію дивною, адже питання обговорювали за відсутності автора книги. Водночас голова комітету Нестор Шуфрич заявив, що Кіпіані запрошували. Він нібито сам вирішив не приходити.

Як відреагував Кіпіані

Нардепка Бобровська зателефонувала Кіпіані. Вона включила на телефоні гучномовець, аби усі змогли чути розмоу та позицію автора книги. Як виявилось зі слів Кіпіані, на засідання комітету його не запрошували. Він також висловив позицію, що розгляд питання без його аргументації є неприйнятним.

Саме через це члени комітету вирішили перенести розгляд на наступне засідання. На нього вже запросять Кіпіані, представника видавництва, а також буде присутній адвокат Медведчука.

Про що дискутували на засіданні

Адвокат Віктора Медведчука Ігор Кириленко намагався пояснити, чому необхідно вилучити з книги епізод про Медведчука. За його словами, факти є неправдивими. У творі зазначено, що Медведчук нібито був представлений адвокатом до Стуса від КДБ. Адвокат переконував, що Кіпіані не міг жодним документом підтвердити цей факт.

стус медведчук
За що судиться Медведчук / Інфографіка 24 каналу

Нестор Шуфрич погодився з позицією Кириленка. Водночас підтримала Кіпіані народна депутатка від "Слуги народу" Тетяна Циба. Вона ствердила, що автор книги має право висловлювати своє бачення історичних подій і їх учасників. Циба наголосила, що це оціночні твердження автора

Суд щодо книги Кіпіані: коротко

  • Дарницький районний суд Києва 19 жовтня 2020 року ухвалив рішення, яке стало скандалом у суспільстві. Книгу Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" заборонили розповсюджувати.
  • Варто нагадати, що позов проти твору подав лідер партії ОПЗЖ Віктор Медведчук. Він стверджував, що деякі цитати з книги "порушують його честь та гідність".
  • Однак рішення суду про заборону книги ще не набрало чинності, адже Кіпіані подаватиме апеляцію. У цей час видавництво Vivat вирішило надрукувати ще один наклад книги. Українці буквально за один день забронювали усі книги, які планували додрукувати.
  • Рішення суду настільки обурило українців, що вони влаштовували масові акції на підтримку забороненої книги та її автора. Також проводили публічні читання уривків.