За даними правоохоронців, учасниками схеми були посадовці "Укргазвидобування" та представники комерційної структури. Вони упродовж 2017-2019 років налагодили схему привласнення коштів, виділених на утилізацію відходів.

Читайте також: Поради, які допоможуть зберегти нашу планету

Правоохоронці з’ясували, що утилізації взагалі не було, натомість буровий шлам вивозили на звичайний полігон побутових відходів.

екологіч відходи кримінал
Буровий шлам вивозили на звичайний полігон побутових відходів

Під час тимчасового зберігання відходів буріння не було дотримано екологічних вимог. Все це призвело до забруднення довкілля.

екологія кримінал відходи
Відходи забруднили навколишнє середовище

Більше того, утилізація небезпечних відходів безпосередньо загрожувала життю та здоров’ю людей. Відповідно до лабораторних досліджень, такі відходи потребують спеціальної процедури захоронення.

СБУ та ДБР обшукали офісні приміщення та будинки фігурантів справи, зокрема приміщення апарату "Укргазвидобування" та "Полтавагазвидобування". Правоохоронці вилучили документи, які підтверджують факти злочину.

У ДБР також заявили, що організатору протиправної схеми повідомлено про підозру в організації заволодіння коштами держпідприємства в особливо великих розмірах. Ним виявився представник комерційної структури.

В "Укргазвидобуванні" повідомили, що компанія співпрацювала з правоохоронцями та добровільно надала запитані документи. При цьому жодному посадовцеві "Укргазвидобування" не оголошували про підозру в кримінальному провадженні, в межах якого відбулися обшуки.

Компанія і надалі сприятиме процесуальним діям. "Укргазвидобування" братиме участь у судових засіданнях, у випадку, якщо правоохоронці офіційно сформулюють суть своїх звинувачень і передадуть справу до суду,
– повідомили в компанії.

Правоохоронці додали, що планують оголосити про підозру іншим фігурантам справи, серед яких представники державних контролюючих органів.

дбр сбу обшук екологія
Обшуки у фігурантів справи

дбр сбу обшуки екологія відходи
Правоохоронці вилучили документи, які підтверджують злочин

Зверніть увагу: Надзвичайна кліматична ситуація: чи встигне людство врятувати планету