3-го та 10-го травня Гранітний організував два мітинги, основними вимогами яких стали гасла щодо легалізації видобутку бурштину, проте основна мета – створення "Рівненської народної республіки". За словами Голови СБУ Василя Грицака, за цими акціями стоять російські спецслужби, а фінансує їх Микола Азаров та так званий "Комітет спасіння України" – організація, яка була створена під кураторством ФСБ на території Росії.

Читайте також: Азаров обізвав СБУ та Грицака "брехунами" і дав пораду

Аби зрозуміти, кому саме потрібна так звана "Рівненська народна республіка" та як ефективно боротися з проявами сепаратизму у межах окремо взятого регіону, потрібно чітко усвідомлювати декілька важливих речей.

Перше – це те, що Кремль не відмовляється від своїх посягань щодо України та не розглядає нашу державу у якості незалежного, демократичного та цілісного суб'єкта міжнародного права. Москва дивиться на Україну виключно в концепції своїх імперських амбіцій, а тому сподіватися, що ймовірне примирення вгамує апетити РФ – одразу програшна стратегія.

По-друге, на прикладі Рівненщини ми бачимо, що російські спецслужби ведуть активну роботу на території України. Діагностика проблем, аналіз соціально-політичної та економічної ситуації, прояви етнічних і регіональних конфліктів є тим підґрунтям для ворога, на якому формуються його операції проти нашого суверенітету та цілісності. З цього випливає, що тактика внутрішньої дестабілізації в Україні наразі, можливо, є більш пріоритетною для Москви, аніж ескалація бойових дій на Сході України.

Третій момент – існування різного роду псевдо патріотів, цілої низки так званих "громадських активістів", які не могли знайти себе у мирний час з тієї простої причини, що просто не вміють, або не хочуть працювати. Війна ж відкрила для них тисячі нових можливостей, які ґрунтуються на поєднанні наступних складових: легкий доступ до зброї, заміна демократії охлократією, підміна поняття патріотизму реалізацією тактики чужих інтересів. В даному випадку, мова йде про інтереси Російської Федерації.

І, по-четверте, – Росія не бажає платити за сепаратизм в Україні власними коштами. А й справді, навіщо це робити, коли на території РФ сьогодні переховуються від правосуддя численні чиновники режиму Януковича, які будуть платити за кров українців коштами самих українців, вкрадених у період з 2010 по 2014 рік? Тому усім тим, хто відчуває певне почуття ностальгії за часами "легітимного", а також за ілюзією долару по вісім гривень та казкою про начебто стабільність, варто замислитись, на які гроші сьогодні купується смерть українців та перекреслюється майбутнє наших дітей.

Читайте також: Пропагандистів "Львівської народної республіки" схопила СБУ

Проте, не варто впадати у відчай, а треба діяти.

Задамося питанням: чому саме Рівненщина?

Відповідь проста: у Рівненській області найбільш гостро стоїть питання з незаконним видобутком бурштину. І тому Верховна Рада має першочергово розглянути законопроекти щодо легалізації видобутку "сонячного каміння" та прийняти їх, аби зіграти на випередження та не дати можливості Росії повторити сценарій, що мав місце у Рівному.

Другим кроком має бути постійна активна взаємодія громадянського суспільства та влади, аби вчасно виявляти різного роду псевдоактивістів, які мають наміри розхитати ситуацію в будь-якому регіоні України. Без активного діалогу громадян та влади ми не зможемо говорити ані про довіру, ні про майбутнє реформ та окреслення стратегічних напрямків руху. Поки ми не навчимося робити і працювати для людей та держави, а не за гроші чи якісь інші особисті, егоїстичні преференції, нам ніколи не збудувати самодостатню державу.

Третій важливий крок – повернення довіри до співробітників правоохоронних органів та спецслужб. Зрозуміло, що наразі існує чимало проблем у роботі даних структур, чимало працівників не гідні носити звання офіцерів, але є й ті, ким ми можемо по праву пишатися та ставити у приклад. Саме на основі таких людей – чесних, непідкупних, патріотично налаштованих і повинна будуватися нова українська правоохоронна система. А держава зобов’язана нести в маси образ нового українського поліцейського, розвідника, воїна невидимого фронту, який стоїть на варті національних інтересів не за тридцять срібняків, а виключно по волі свого серця, честі та совісті.

І четверта важлива складова ефективної боротьби з сепаратизмом – ефективна інформаційно-аналітична робота. Ми маємо виявляти наші власні проблеми раніше, аніж це зробить агресор. Потрібно проводити постійний моніторинг усіх складових, які можуть впливати на потенційну дестабілізацію ситуацію в різних областях України. Аналіз, прогноз та адекватні оперативні рішення в умовах кризової ситуації на рівні керівництва держави – ось той інструмент, який захистить Україну від сепаратизму, агресії та втрати суверенітету. Поки ми цього не зрозуміємо, ніколи не переможемо ворога, який працює проти нас щодня і щоночі, плекаючи тільки єдине бажання – знищити нас і нашу державу. Тому не варто давати йому такого шансу.

Читайте також: Затримали українських офіцерів, які допомагали терористам