Про підсумки перших мирних переговорів Азербайджану й Вірменії з моменту нового загострення розповіли в ТАСС із посиланням на заяву якраз очільника МЗС Росії Сергія Лаврова, пише 24 канал.

Варто знати Війна у Нагірному Карабасі: що відбувається зараз

Про що домовилися Вірменія й Азербайджан

За підсумками перемовин Баку та Єреван уклали спільний документ, в якому домовилися про таке:

  • З 12 години 10 жовтня 2020 року – припинення вогню задля гуманітарних цілей (обміну полоненими та щоб забрати тіла загиблих за посередництва Червоного Хреста).
  • Азербайджан і Вірменія повернуться до переговорів у мінському форматі для мирного врегулювання ситуації в Нагірному Карабасі. Формат переговорів не зміниться.

Коротко про останнє загострення в Нагірному Карабасі:

  • Бойові дії між Азербайджаном і Вірменією поновилися 27 вересня 2020 року. Обидві держави в агресії, вже традиційно, звинуватили одна одну.
  • Обидві сторони розраховували на підтримку союзників – Азербайджан на Туреччину, а Вірменія на Росію. Туреччина заявила, що готова брати безпосередню участь у бойових діях, а от Росія тихо відмовчалася.
  • Щоправда, згодом зафіксували факти перекидання у Вірменію російської військової техніки. Натомість сама Вірменія звинувачувала Туреччину, що її авіація бере участь у війні. Туреччина всі звинувачення відкидає.
  • Станом на 7 жовтня в невизнаній "Нагірно-Карабаській республіці" говорили про 320 загиблих військових. Натомість президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що кількість втрат й імена загиблих опублікують лише після завершення війни.