Відомо, що на одну з посад претендує представник "Слуги народу". Таку інформацію в ефірі 24 каналу озвучив нардеп від "Голосу" Ярослав Юрчишин.

Зверніть увагу Рада не змогла обрати суддів в Конституційний Суд

За словами Юрчишина, на обидві вакансії є кандидати від "Слуги народу", а тому конкурс, найімовірніше, проведуть швидко.

"На перше вакантне місце буде подаватися пані Ольга Совгиря, яка зараз є представницею Верховної Ради в Конституційному Суді. На друге є пан Віктор Кичун", – розповів нардеп.

Він додав, що цього разу затягувати процедуру не будуть. "Слугам народу", а особливо Офісу Президента дуже необхідний Конституційний Суд. "Другого суддю оберуть, скоріш за все, у наступний пленарний вівторок – всередині листопада. Там є представник "Слуги народу", скоріш за все цього слугу буде обрано і тим самим поновлено діяльність Конституційного Суду", – зауважив Юрчишин.

Як ствердив нардеп, у КСУ є 4 судді, які не голосували за руйнування е-декларування, а тому відмовились брати участь в роботі. У такий спосіб вони заблокували роботу суду. "Слуги народу" тепер повертають КСУ в роботу, призначаючи туди своїх людей.

"Вони забувають про те, що самі закликали суддів йти у відставку – дивна позиція. Це роблять для того, щоб КСУ міг проголосувати за готові закони про місцеві вибори на Донбасі, вільну економічну зону – потрібні рішення для Офісу Президента. Сподіваюсь, що вони цього не робитимуть", – підсумував Юрчишин.

Конституційна криза та її можливі наслідки: дивіться відео 24 каналу

Скандал довкола КСУ: коротко

  • 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд України ліквідував положення про кримінальну відповідальність за неправдиве декларування та скасував саме електронне декларування. Це спричинило гучний скандал у суспільстві.
  • Річ у тім, що е-декларування – одна з умов співпраці з міжнародними партнерами. Президент України Володимир Зеленський вже заявив, що рішення суду може значно погіршити відносини. Він назвав рішення суду "спрямованим проти України".
  • Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про розпуск усіх суддів. Голова парламенту Дмитро Разумков зареєстрував альтернативний законопроєкт, в якому йдеться про відновлення прав НАЗК, яку скасував Конституційний Суд.
  • У ЄС заявили, що антикорупційна реформа є умовою надання фінансової допомоги та безвізу Україні.