Розгляд цього питання розпочався ще 7 липня 2019 року. Натомість 3 листопада продовжать розгляд, але на закритому засіданні. Про це мовиться в порядку денному засідань Конституційного суду України.

До слова "Неприйнятний": у Раді Європи розкритикували законопроєкт Зеленського про КСУ

10:00 – продовження розгляду справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (закрита частина пленарного засідання),
– мовиться в порядку денному.

Щодо цього закону до Конституційного суду звернувся 51 народний депутат України попереднього скликання. Здебільшого це були представники фракції "Опозиційного блоку", більшість з яких нині у фракції ОПЗЖ. Також серед підписантів були декілька позафракційних депутатів.

Які ще питання на порядку денному:

  • КСУ просять розтлумачити, що означають слова про "гідні умови життя людини, які має забезпечувати Верховна Рада", які вписані в преамбулу Конституції України,
  • також суд перевірить на відповідність Конституції закон про систему гарантування вкладів фізичних осіб,
  • крім того, Конституційний суд розгляне можливість провадження в питанні щодо відповідності Конституції окремих положень Кримінально-процесуального кодексу. Лише останнє питання розглядатимуть на відкритому засіданні.

Чому це важливо?


27 жовтня 2020 року Конституційний суд України скасував антикорупційну реформу. Це відбулося так само на закритому засіданні й так само за подачею більшості тих депутатів, які підписалися й під зверненням щодо закону про мову.

Багато експертів говорили про те, що наступним може стати саме закон про державну мову. Тож, схоже, поки влада шукає конституційні шляхи, як зупинити КСУ, той вирішив скасувати усі досягнення останніх 7 років.