Жодних деталей про причину засідання КСУ 2 листопада наразі немає. Дату події оприлюднили на офіційному сайті Конституційного суду України.

Зверніть увагу Рішення Конституційного Суду – це тиск на антикорупційні органи, – САП

Голова КСУ Олександр Тупицький наголосив, що законопроєкт від Зеленського треба розглядати детально, а не приймати рішення за одну ніч. При цьому ніхто у президента раніше не стверджував, що законопроєкт планують схвалювати "за одну ніч".

Тупицький також сказав, що нібито готовий виступити на засіданні парламенту або перед членами РНБО.

Я не говорю і не ставлю ультиматум, щоб цей законопроєкт було відкликано. Я навпаки хотів би, щоб з ним ознайомились побільше парламентарів, щоб це не вирішувалося в одну ніч, щоб всі підійшли до цього свідомо. Щодо відкритості, я готовий навіть, щоб мене заслухали на засіданні парламенту, на РНБО,
– наголосив Тупицький.

Що відомо про законопроєкт про КСУ від Зеленського і чому Тупицький проти

  • 27 жовтня 2020 року КСУ скасував антикорупційну реформу. Зокрема, положення про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, незаконне збагачення, електронне декларування та повноваження НАЗК. Тобто фактично чиновники тепер безперешкодно можуть брехати у своїх деклараціях.
  • Таке рішення матиме дуже негативні наслідки для України. Зокрема, це може призвести до втрати безвізу та зупинити отримання чергового траншу від МВФ.
  • У ЄС вже заявили, що таке рішення суперечить усім європейським цінностям.
  • Таке рішення КСУ збурило суспільство і люди вийшли на масштабний протест 30 жовтня.
  • 29 жовтня президент Зеленський вніс до Ради законопроєкт про припинення повноважень всіх суддів КСУ. Звісно, це не сподобалося Тупицькому, який є головою КСУ і може втратити роботу.

КСУ скасував е-декларування / інфографіка 24 канал
КСУ скасував е-декларування / Інфографіка 24 каналу