Конституційний суд розглядав справу за поданням 46 народних депутатів і 14 червня визнав неконституційним створення НКРЕКП. Суд вирішив, що Нацкомісія була створена у неконституційний спосіб, а її статус і спосіб формування не відповідають Конституції.

Читайте також: В Україні ще більше знизили ціну на газ у червні

При створенні цього органу президент (на той час – Петро Порошенко) вийшов за межі своїх конституційних повноважень, оскільки повноваження глави держави вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає право президента утворювати такі органи.

З огляду на те, що правовим наслідком визнання неконституційними окремих положень закону будуть суттєві прогалини в законодавстві..., що може унеможливити його функціонування..., КСУ визнав за потрібне відстрочити втрату чинності відповідними положеннями закону для приведення чинного законодавства у цій частині у відповідність до вимог Конституції,
– пояснили своє рішення в Конституційному суді.

Хто створив НКРЕКП і чим вона займається?

Відповідає за визначення розмірів тарифів на компослуги: затверджує формули, відповідно до яких встановлюють тарифи на електроенергію, вироблену різними видами електростанцій.

Читайте також: Конституційний суд може скасувати дострокові вибори: причини і прогнози

Цю Нацкомісію своїм указом у 2014 році створив Порошенко, а ще через 2 роки парламент схвалив закон про НКРЕКП. Згідно з законом, Нацкомісія – постійно діючий незалежний державний колегіальний орган, членів якого призначає та звільняє президент.

Які скандали пов'язані з НКРЕКП?

Нацкомісію звинувачували в ухваленні рішень в інтересах Порошенка, його оточення та певних олігархічних груп. Мовиться про появу в березні 2016 року формули "Роттердам+", яка мала наслідком введення високих тарифів для населення та промисловості.

Справу про незаконність створення НКРЕКП передали в Конституційний суд у 2017 році. Проте у 2 наступні роки, коли головою суду був Станіслав Шевчук, розгляд справи був фактично заблокованим.

Читайте також: Проти екс-голови Конституційного суду Шевчука відкрили справу