У висновку суду мовиться: поняття "надання професійної юридичної допомоги" не означає те ж, що й поняття "представництво особи в суді". Про це повідомив відділ комунікацій КСУ на офіційному сайті.

Нагадаємо, 3 вересня Рада дала зелене світло скасуванню адвокатської монополії

Такий висновок суддів КСУ означає:

Надання професійної юридичної допомоги здійснюють адвокати, але – представляти особу в суді може не лише адвокат, а й будь-хто за вибором підсудного.

Поряд з цим, кажуть в КСУ, держава, як і свідчить Конституція України, зобов'язана забезпечити участь адвоката в процесі надання професійної юридичної допомоги, щоб підзахисний мав ефективний доступ до системи правосуддя, причому за гроші держави.

Зауважимо, що ініціатором відповідного законопроєкту (1013) є Президент України Володимир Зеленський. Документ пропонує парламенту скасувати норми про те, що лише адвокат має право представляти інтереси громадянина в суді. Зеленський вніс цей проєкт до переліку невідкладних.

Цікаво, що положення, які президент пропонує змінити у законодавстві, закріпили в Конституції під час реформи правосуддя у 2016 році.

Тепер, коли висновок КСУ щодо законопроєкту оприлюднено, Рада може прийняти його у першому читанні 226 чи більше голосами. І вже на наступній черговій сесії законопроєкт можуть ухвалювати в цілому, причому для цього потрібні вже 300 чи більше голосів депутатів (так передбачає ​​Конституція України).

Читайте також детально про те, хто представлятиме українців у судах після скасування адвокатської монополії