На початку червня про незначне перевищення норми радіаційного фону повідомили у Норвегії. За інформацією влади країни, незначне перевищення рівня радіоактивних речовин спостерігалося недалеко від кордону з російським Кольским півостровом, передає The Barents Observer.

Важливо Російська рота безпілотників похизувались кадрами з Донбасу: фотодокази

У середині червня у Фінляндії і Швеції виявили декілька хімічних елементів, серед них: радіонукліди кобальту, рутенію і цезію.

У Національний інститут здоров'я і навколишнього середовища Нідерландів припустили, що радіоактивні речовини з'явилися в повітрі після пошкодження паливного елемента на АЕС.

Де зафіксували перевищення норми радіаційного фону

Ймовірне джерело ізотопів, виявлених 22-23 червня було розташоване у районі, що включає Балтійське море, країни півночі Європи, а також частина заходу Росії в районі Санкт-Петербурга.

Росія заперечує свою причетність

У Росгідрометі повідомили, що не виявили перевищення рівня радіоактивних частинок в районі Балтійського моря. Там відзначили, що потужність дози гамма-випромінювання на станціях у морі відповідає нормі. А на Ленінградській і Кольської АЕС "пригод не зафіксували". Сумарні викиди на станціях по всьому ізотопів не перевищили контрольних значень.