Деталі інциденту

Грежа прибув у пункт пропуску "Лужанка" в Закарпатській області зранку 24 листопада. Там українські прикордонники проінформували його про заборону на в'їзд і не дозволили перетнути кордон. Про це з посиланням на власні джерела повідомляє "Європейська правда".

До теми Угорщина та Україна готові перегорнути сторінку: Кулеба та Сійярто обмінялись дипломатичними смс

Українська сторона знала про запланований візит, адже Будапешт напередодні відправив ноту, у якій "поінформував" Україну про поїздку Грежі.

Однак видання зауважує, що в Угорщині з неофіційних джерел знали, що цьому посадовцю віднедавна заборонили в'їзд в Україну. Інформація про це була відома навіть в експертних колах. Тому угорці, ймовірно, передбачали недопуск Грежі на кордоні.

Чим закінчилася історія

Після близько годинного очікування посадовець повернувся до Угорщини. Офіційних заяв сторін наразі не було.

Цікаво Угорщина змінила правила перетину кордону: хто зможе проїхати без перешкод

Позиція МЗС України

Міністерство закордонних справ України пояснило відмову у в'їзді угорському високопосадовцю Іштвану Грежі тим, що він всупереч закону займався передвиборчою агітацією в Україні.

Ухвалене рішення не стосується сфери міждержавних відносин. Заборона в'їзду пов'язана виключно з діями конкретного громадянина, в яких містяться ознаки правопорушення,
– зазначив речник МЗС.

Він наголосив, що рішення про заборону в'їзду в Україну оголошується іноземцю в пункті пропуску через державний кордон і законодавством України не передбачена можливість заздалегідь інформувати іноземця про ухвалення рішення щодо заборони йому в'їзду.

Хто такий Іштван Грежа

  • У 2018 році Іштван Грежа обійняв посаду так званого уповноваженого Угорщини щодо Закарпаття.
  • В Україні створенням такої посади обурилися. Міністерство закордонних справ вимагало офіційного роз'яснення від уряду Угорщини.
  • Ще тоді відомство пригрозило угорцю забороною в'їзду в Україну.
  • Згодом посаду перейменували і Грежа став уповноваженим міністра, який відповідає за розвиток співпраці між областю Саболч-Сатмар-Берег і Закарпаттям.