Рішення щодо зняття усіх зобов'язань із Альперіна ухвалив суддя Антикорупційного суду Сергій Мойсак. Про це стало відомим 22 травня. Відповідне повідомлення з'явилося у телеграм-каналі Центру протидії корупції.

До теми Їх треба посадити, – Саакашвілі про Труханова та Альперіна

Що відомо про зняття зобов'язань з Альперіна

  • Антикорупційний суд (ВАКС) розглядав питання про подовження запобіжного заходу "королю контрабанди" Вадиму Альперіну.
  • У підсумку суддя Мойсак скасував усі зобов’язання – включно з електронним браслетом та зданими закордонними паспортами.
  • У ЦПК кажуть, що Альперіна зараз утримує від втечі хіба що застава.

Тепер Альперін може відкрито спілкуватися зі співучасниками, тиснути на свідків і судових експертів, фальсифікувати докази, навіть їхати за кордон (і залишитися там),
– наголошують у Центрі протидії корупції.

Що цікаво, саме суддя Мойсак у листопаді 2019 року призначав мільйон гривень застави міському голові Львова Андрію Садовому у справі про зловживання владою. Як відомо, вже за кілька днів на початку грудня Апеляційна палата ВАКС скасувала це рішення Мойсака.

Коментар Вищого антикорупційного суду

Суддя-спікер ВАКС Ірина Білоус на фейсбук-сторінці суду, зокрема, нагадала версію слідства. Згідно з нею, з липня по листопад 2016 року у Одесі Альперін був власником (засновником) та керівником однієї з компаній. У той час він за попередньою змовою з іншими особами умисно вчинив протиправні дії та легалізував 131 мільйон 174 тисячі 20 гривень. А це є особливо великим розміром.

Таким чином його обвинувачують у легалізації (відмиванні) грошей і іншого майна, здобутих злочинним шляхом. У ВАКС підкреслюють, що зазначений склад злочину є специфічним, вимоги закону пов'язують можливість такої кваліфікації з іншим, раніше вчиненим злочином.

"Під час вирішення питання про обрання запобіжного заходу елементом дослідження є встановлення діяння, яке передувало легалізації (відмиванню) доходів. Це є специфікою. Тобто сторона обвинувачення має довести по суті два кримінальних правопорушення – перше, внаслідок якого отримано незаконні доходи, і друге – яким чином їх було відмито", – зауважила Білоус.

Як пояснила вона, адже в таких випадках сторона обвинувачення має надати відомості про:

  • конкретні обставини використання, розпорядження такими коштами,
  • про ознаки, які свідчать про їх первинне одержання внаслідок вчинення злочину.

Однак у цьому випадку ні у повідомленні про підозру, ні у клопотанні про застосування запобіжного заходу не було опису обставин вчинення первісного злочину, що унеможливлює висновок про злочинне походження коштів, легалізація яких інкримінується підозрюваному,
– підсумувала суддя Вищого антикорупційного суду.

"Король контрабанди": як мільярдер Альперін будував імперію та впливав на правоохоронців – читайте у матеріалі 24 каналу.

Коротко про гучну справу Альперіна та чому він "король контрабанди"

  • "Королем контрабанди" в Одесі Альперіна прозвали місцеві ЗМІ. А Володимир Зеленський згадав ще один епітет – "хрещений батько контрабанди".
  • 26 листопада український президент звернувся до українців із закликом допомогти упіймати Альперіна, обіцяючи за це цінні подарунки.
  • Таку заяву Зеленський зробив, аби українці допомогли виправити помилку НАБУ – у листопаді 2019 Бюро затримало 10 людей у справі Альперіна за порушення митного законодавства, але не самого "короля".
  • Однак вже 27 листопада Вадим Альперін сам з'явився до САП та здався правоохоронцям. Його затримали та інкримінували створення злочинної організації, зловживання владою та ухилення від сплати податків.
  • 2 грудня Володимир Зеленський повідомив, що затримання НАБУ Альперіна – "подарунок усій країні". Того ж дня стало відомо, що за "короля" внесли заставу (70 мільйонів гривень), і він вийшов з СІЗО.
  • 27 грудня Вищий антикорупційний суд наклав арешт на майно Вадима Альперіна – автомобіль, нерухомість і рахунки у банку. Після цього новин у справі якийсь час не було.​​
  • 16 квітня Апеляційна палата ВАКС стягнула з Альперіна 35 мільйонів гривень (цікаво, що Мойсак ці гроші відмовився стягувати) – половину застави, а також збільшив розмір нової застави – до 76 мільйонів гривень.
  • Сталося це тому, що Альперін начебто порушив покладені на нього зобов'язання – не здав свій паспорт громадянина Ізраїлю.