То був звичайний день 19 вересня 2018 року. Депутати Одеської міської ради ліниво зібрались на сесію. Все йшло, як завжди, як то буває на будь-якій сесії будь-якої міської ради в Україні.

Читайте також: Президент не допоміг: чому жителі Сміли вимушені сплачувати шалені борги "Нафтогазу"

Аж тут мер Одеси Геннадій Труханов ставить на голосування найважливіше питання дня: а чи не погодяться депутати, щоб місто безкоштовно взяло собі у комунальну власність місцеву Теплоелектроцентраль. До того, він наголошує, що всі мріяли про те, аби ТЕЦ передали у власність міста.

Варто зазначити, що ПАТ "Одеська ТЕЦ" – це ключове підприємство, яке обігріває взимку весь центр Одеси. Якщо місто візьме його собі, то буде просто чудово, правда? Але є важливий нюанс – в Одеської ТЕЦ шалені борги перед "Нафтогазом": майже 2 мільярди гривень. Таким чином, якщо ТЕЦ буде у власності міста, цей борг будуть виплачувати одесити.

​Одеська ТЕЦ
Одеська ТЕЦ

Депутатка одеської міськради Ганна Позднякова саме та людина, яка першою поставила під сумнів скандальну оборудку з "Краяном". Одеська мерія заплатила 185 мільйонів за будівлю-мотлох, і за це мера Труханова судять за поданням Антикорупційної прокуратури та НАБУ.

Коли вирішували чи купувати "Краян", Ганна Позднякова як і зараз питала куди поспішати? І ось минуло два роки, і все повторюється.

Коли тебе ставлять перед фактом, що завтра мільйонне місто залишається без тепла, і від тебе це ніяк не залежить, ось тут, звичайно, саме час вдатися в теорію – поспішаємо ми кудись, чи не поспішаємо,
– сказав заступник мера Одеси Олег Бриндак.

Через кілька тижнів після сесії Ганна Позднякова приймає нас у своєму депутатському офісі в центрі Одеси. Вона підкреслює: рішення міської ради було сумнівне. Але сама по собі ТЕЦ – надзвичайно важливий об'єкт.

ганна позднякова
Ганна Позднякова

ТЕЦ – це, я не перебільшую, стратегічно важливий актив для нашого міста, тому що, по-перше, вона повністю забезпечує потреби тепла для центральної частини міста, для Приморського району, а також дає близько 30% електроенергії до мереж,
– наголосила депутатка Одеської міської ради.

Ключове питання – борги. Разом із теплоелектроцентраллю одесити отримали б мінус два мільярди гривень, адже саме стільки винна ТЕЦ своїм кредиторам. У міській раді запевняли, що це неможливо.

Але то були лише слова. Неможна просто так взяти та списати два мільярди боргів. Їх ніхто не пробачить, і вони не розтануть в повітрі. Хто ж має віддавати ці два мільярди?

Як розрахуватися з боргами та хто це буде робити – дивіться у програмі.