Більшість з нас шукає, де можна купити продукти дешевше. А йти далеко не треба, адже вистачає продуктових кіосків, ціни в яких на м'ясні продукти значно нижчі, ніж в тих же супермаркетах, а асортимент може навіть кращий.

Читайте також: Телеграф – це вам не Telegram

І все було б добре, якби не одне "але". Чи дійсно купувати в таких кіосках вагові продукти дешевше? Звісно, вірити хочеться, але на практиці — все не зовсім так, як хотілось би. Тут в дію вступає стара як світ схема — обважування. І вона працює не тільки в кіосках, а і в супермаркетах, просто трохи відрізняється.

Про супермаркети

Обважувати тут доволі складно, оскільки повірка ваг тут проводиться регулярно і тому вони працюють справно, тут претензій нема. Але коли зважування проводиться не вами особисто, а працівниками супермаркету, часто відбувається змагання спритності співробітника з уважністю покупця.

Зафіксовано чимало випадків, коли касири чи інший персонал непомітно натискають на край ваг, ніби ненароком. Таким чином можна обманути на суму від 5 до 30% реальної вартості товару. Якщо ви таке помітите і повідомите про це працівнику, він просто скаже, що випадково, що не помітив, що запрацювався і зараз все виправить… Тому будьте уважні і не бійтесь попросити переважити продукт, якщо вам здалось, що щось тут не чисто.

Про кіоски трохи інша історія

Тут зазвичай справа у самих вагах, які стабільно завищують показники. Так, іноді можна зустріти чесних продавців, але це швидше виключення, ніж правило.

В більшості кіосків ваги докручені на 5-7%, що в принципі не помітно і для покупця ніби не відіграє ніякої ролі. Але ви можете порахувати реальну ціну продукту: наприклад, ви купуєте кілограм ковбаси, ціна якої 100 грн за кіло, вам його зважили, ви заплатили за 1 кілограм, але насправді отримали 930 грам ковбаси по ціні 107 грн. Так, може це дрібниці, але покупців багато і таким чином продається далеко не один кілограм.

Та це не найгірше

Є нахаби, які керуються девізом "Лох не мамонт — не вимре". Вони примудряються обманювати клієнтів на 30-50%. Що для цього треба: безстрашний продавець, "правильні" ваги, неуважний покупець.

Зловити на такому обмані продавця зовсім не складно: достатньо просто повідомити, що ви сумніваєтесь у правильності зважування. Продавці одразу починають посилатись на ваги, на те, що щойно приймали товар і щось там на них упало, що жити зараз і так важко, а тут ще ви… В результаті вони перезавантажують ваги, переважують товар, вибачаються і продають його з замалою вже не 30-50%, а як всі інші — 5-7%. А ви з почуттям виконаного громадського обов'язку ідете собі далі.

Особисто для мене ця проблема відкрилась у кіоску біля дому. Є у Києві на перехресті вулиць Мілютенка і Курчатова відомий багатьом аборигенам білий ковбасний кіоск без вивіски. Там продавчиня хотіла продати мені 500 грамів ковбаси як 800!

Після мого зауваження вона побурчала щось про свою важку долю, перезавантажила ваги та повторно зважила мою ковбасу. На прохання дати номер телефону власника кіоску вона роздратувалась, але номер дала. Трубку взяв дядько. Вислухав, сказав, що все перевірить.

Минуло кілька днів. Мені знову захотілось ковбаси. Але ситуація повторилась, хоча вже з меншим відхиленням. Після повторного дзвінка власнику та запитання про сертифікацію вимірювального приладу мене відкритим текстом послали у відомому напрямку та поклали трубку. З того часу продавчиня зі мною навіть не вітається і пропонує купувати ковбасу деінде.

Зараз в торгівлі зазвичай використовують електронні ваги. Більшість із них можуть зважувати до 20 кілограмів та мають поділку в 5 грамів. Згідно з постановою Кабінету міністрів №1062 від 16 грудня 2015 року "Про затвердження Технічного регламенту щодо неавтоматичних зважувальних приладів", похибка таких ваг не повинна перевищувати значення поділки, тобто 5 грамів.

Знаючи це, доволі просто контролювати таких продавців. Беремо свій телефон, відкриваємо його документацію та дивимось вагу. Приходимо до магазину та просимо зважити телефон. Якщо його маса відрізняється від тієї, яка вказана в документації більше ніж на 5 грамів — будьте певні: вас обважують.

Щодня ставати жертвою ковбасного шахрайства, шукати чесних продавців чи боротися з нечесними — це вже вирішувати вам.

Читайте також: Шалом православним атеїстам