Указ Зеленського про призначення Кравчука головою мінської ТКГ

Відповідний документ опублікували на сайті українського президента 30 липня. В указі мовиться про зміни в делегації України для участі у Тристоронній контактній групі.

До теми Кравчук може очолити українську делегацію ТКГ: що каже Разумков

Таким чином,

  • Зеленський увів до складу цієї делегації та призначив її головою Леоніда Кравчука, президента України у 1991 – 1994 роках;
  • водночас шостий президент вивів зі складу делегації України у мінській ТКГ попереднього її голову Леоніда Кучму.

Цей указ набирає чинності з дня його публікації.

Що каже Кравчук про нове призначення

Перед цим він під час спілкування з журналістами заявив, що погодився на цю посаду. За його словами, він довго думав над цим питанням і збагнув, що відбувається насправді на Донбасі – українські дівчата та хлопці вмирають і проливаючи кров, захищають Україну, передає 24 канал.

Я вже у своєму житті щось бачив і пройшов. Але час для відпочинку не настав. Я ухвалив рішення, якщо я зможу, а я хочу цього, щось зробити, щоб пришвидшити мир на Донбасі. Я буду це робити до останнього подиху. Тому я і погодився,
– наголосив Кравчук.

Політик наголосив, що у питанні миру на Донбасі слід об'єднатися всім: і всереині України, і тим країнам Європи, що сповідують принцип міжнародного права та принцип суверенітету.

Кравчук про ініціативи Зеленського щодо Донбасу

Він додав, "нормандська четвірка" збиралася в грудні 2019 року в Парижі через наполегливість і політичну волю її скликати.

"Щодо підготовки до берлінської зустрічі, це також його (президента Зеленського – 24 канал) постійна ініціатива. Тобто він реанімував, привів до життя четвірку. Вона вже зовсім занепала", – зауважив перший український президент.

Крім того, на переконання Кравчука, Зеленський не боїться ухвалювати непопулярні рішення.

"І це останнє питання, він каже, так, важливо, що прийняли документ про тишу. Але нехай його підпишуть очільники четвірки", – констатував Кравчук.

Радимо ознайомитися Кучма пішов: чи будуть послаблені позиції України у Мінську

Дивіться відео заяви Кравчука щодо рішення очолити ТКГ у Мінську:

Що передувало цій заяві Кравчука

  • Керівником української делегації на переговорах щодо Донбасу був другий президент України Леонід Кучма. Однак 28 липня він вирішив покинути переговорний процес. ЗМІ повідомляли, що справа у віці.
  • В Офісі Президента України одразу почали пошуки нового кандидата, адже переговори є важливими – на них обговорюють можливий мир на українській території.
  • Серед найбільш імовірних нових керівників Володимир Зеленський назвав двох – віцепрем'єра Олексія Резнікова, а також першого президента України Леоніда Кравчука.
  • Коментуючи інформацію про нову посаду, Кравчук раніше заявляв, що до нього жодні пропозиції не надходили. Водночас він високо оцінював Резнікова як політика, оскільки той – професіонал і давно займається цим питанням.
  • Натомість віцепрем’єр заявляв, що підтримує ініціативу Зеленського щодо призначення Кравчука. За його словами, він буде радим, якщо буде його призначено. Також Резніков хотів би, аби на чолі був хтось з "патріархів", бо так буде краще для мінського процесу.
  • До призначення нового очільника української делегації в Мінську, власне Резніков виконував обов'язки голови, адже він був першим заступником Кучми.

Дивіться відео кореспондентів 24 каналу: