Докладніше про заяву Кравчука щодо амністії на Донбасі

Як зауважив політик, питання про амністію порушують не вперше. Закон про амністію ухвалювали, тільки його не підписали та він лежить у Верховній Раді. Про це Кравчук заявив у коментарі "Громадському".

Зверніть увагу Майбутнє лише з Україною: Зеленський пояснив, чому важлива амністія на Донбасі

"Думаю, що його треба ще раз глибоко вивчити. Треба дуже обережно та дуже глибоко проаналізувати все, що навколо питання Донбасу відбувалося. Слід врахувати пропозиції і тих людей, які живуть на непідконтрольних Україні територіях, щоб не було випадковостей", – підкреслив Кравчук.

Він наголосив, що не можна ухвалити закон і амністувати всіх без розбору, як і не можна всіх підряд покарати. За його словами, на Донбасі є багато найманців, іноземних військових формувань, незаконних військових формувань. І ці люди прийшли на цю територію тільки з однією метою — воювати.

Не можна амністувати військових злочинців або тих, хто ґвалтував, мордував людей тощо. Але це треба зробити, по-перше, на основі закону, і, по-друге, враховуючи ситуації та думки тих людей, які там живуть. Я переконаний, що ці люди найкраще знають, хто що робив і чому робив у тих непростих умовах,
– заявив голова української делегації у ТКГ.

Кравчук додав, що за цей закон проголосували депутати попереднього скликання Верховної Ради.

"Я думаю, що багато чого змінилося, багато що ми зрозуміли глибше. Я вірю в те, що його розглянуть об'єктивно та справедливо", – підсумував політик.

До теми Резніков розповів, коли в Раду подадуть законопроєкт про амністію

Що відомо про амністію на Донбасі

  • 16 вересня 2014 року Верховна Рада в закритому режимі ухвалила президентський закон "Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей". Документ передбачає звільнення за певних умов від кримінальної та адміністративної відповідальності деяких категорій збройних формувань та людей.
  • Вже 17 вересня 2020 року Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права. Це дозволить притягнути до відповідальності воєнних злочинців.
  • Крім цього, пропонують внести зміни до Кримінального кодексу та закону "Про застосування амністії в Україні". Зокрема, пропонують встановити, що амністію не застосовуватимуть за злочини проти миру та безпеки людства.
  • 18 вересня віцепрем'єр і міністр з реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков повідомив, що Кабмін запропонує Раді пакет законопроєктів щодо перехідного періоду (період після "гарячої" фази воєнного конфлікту – 24 канал). Зокрема, щодо механізмів перехідного правосуддя. Посадовець зауважив, що Україні потрібен закон, який визначатиме, "хто колаборанти, хто злочинці, а хто заручники".