Після пред'явлення підозри відповідний закон визначає 72 години, але не більше, ніж 1 місяць. Про це в ефірі 24 каналу розповів народний депутат від фракції "Слуга народу" Денис Монастирський.

Читайте також Є ризик не ухвалити жодного рішення, – Юрчишин про законопроєкти щодо брехні в деклараціях

Він зазначив, що низка домовленостей робочої групи також має "зняти з гачка" тих, кого використовують у порушеннях, які стосуються декларування – коли у результаті слідчих дій виявляється, що людина ненавмисно помилилася.

Такі зміни призведуть до того, що будуть швидше притягнуті до відповідальності реально винні особи,
– наголосив Монастирський.

Домовленості щодо декларування

Водночас народний депутат розповів, що досягнуті між членами робочої групи домовленості вирішили оприлюднити. За його словами, тривала чимала дискусія, про яку можна буде почути в парламенті. Вона стосувалася питання того, яка відповідальність має бути за брехню в деклараціях – адміністративна чи кримінальна.

"Робоча група дійшла до компромісу в тому, що має бути кримінальна відповідальність. Однак її поріг повинен починатися вище, ніж до рішення Конституційного Суду, мовиться про приблизно 500 тисяч гривень", – сказав Монастирський.

Нардеп зауважив, що наразі представники фракції узгодили іншу відповідну суму – мільйон гривень. Водночас він підсумував, що адміністративна відповідальність залишиться, проте вона буде у більш спрощеній формі.

Конституційна криза в Україні: коротко

КСУ, рішення
КСУ скасував е-декларації: усі деталі / Інфографіка 24 каналу