На плівках, які опублікував нардеп "Слуги народу" Гео Лерос – Денис Єрмак, брат чинного голови офісу президента Андрія Єрмака, начебто приторговує посадами. Розмови "слуга" оприлюднив навесні та передав журналістам-розслідувачам. Днями Андрій Єрмак дав інтерв'ю виданню The Washington Post, де заявив, що ініціює кримінальне переслідування за публікацію прослуховувань чиновників. Більше – читайте в матеріалі 24 каналу.

Деталі Офіс Президента хоче ввести відповідальність за прослуховування топ-чиновників

Прикриття плівками про Порошенка

Звісно, мова йшла не про брата Єрмака, а про плівки перемовин п'ятого президента Петра Порошенка і колишнього віце-президента США Джо Байдена. Така спроба догодити демократам вилилась у дискусію в Україні. Адже цей крок захистить і чинного президента та його команду від витоку подібних записів та руйнівних наслідків, кажуть журналісти. І звісно ж працюватиме це проти медіа, які публікуватимуть їх.

На думку Лероса, шанси, що депутати підтримають такий законопроєкт – вкрай низькі. Сам же Єрмак у коментарі "НВ" зазначив, що цей закон не стосуватиметься ЗМІ, а також не розповсюджуватиметься на докази у корупційних злочинах. Журналісти 24 каналу намагалися розпитати у самого Андрія Єрмака більше деталей, але відповіді на запит наразі ще не отримали.

ОП є що приховувати

Цілком не виключено, що Офісу Президента є, що приховувати. В цьому впевнений Гео Лерос, який власне і злив розмови брата Єрмака.

"Так як домінюча більшість людей, які прийшли в ОП – некомпетентні, я впевнений, що вони допустили чимало помилок. Я впевнений, що є ще якісь записи з представниками ОП, які не хотіли б, щоб були опубліковані", – наголосив Гео Лерос.

гео лерос
Гео Лерос / Фото Liga.net

Боротися слід з причинами, а не з наслідками

Без подібних публікацій ми б ніколи не дізналися про рюкзаки сина Авкова. Записи, які знайшли у мережі та проаналізували журналісти розслідувачі, лягли в основу справи НАБУ. Єрмак же називає оприлюднення таких розмов загрозою національній безпеці. Проте, за словами експертів, боротися слід з причинами, а не наслідками.

"Ми маємо в Україні проблему, коли кожен олігарх має свою спецслужбу і може здійснювати такого роду прослушки. Це передовсім питання до СБУ, яка підпорядкована прямо президенту. Друге питання полягає в тому, що часто в медіа зливається те, що записувалося правоохоронцями в межах кримінальних проваджень", – зазначила юристка Центру протидії корупції Олена Щербан.