З ранку під будівлями кримських судів у різних регіонах півострова людно: сотня активістів у Джанкої, кілька десятків в Красногвардійському. До місцевих судів приходять жителі Судака, Кіровського, Алушти, Сімферополя. Там сьогодні судять 70 кримськотатарських активістів.

Це складно назвати судом. Це судилище не конкретно над якимись людьми, а думаю, що над всім народом,
– зазначив обвинувачений активіст Ленур Керімов.

Засідання були закритими. Однак учасникам громадської організації "Кримська солідарність" вдалось зафіксувати так званий "судовий процес". Справи розглядають швидко, рішення просто штампують. 10 тисяч рублів штрафу кожному, а це 4700 гривень.

Читайте також: Російські спецслужби викрадають та вбивають людей, які незгодні з анексією Криму, – посол США

Усі ці люди 14 жовтня 2017 року вийшли на пікети. Стояли біля доріг з плакатами "Кримські татари – не терористи" та "Свободу політв'язням". Протестували проти репресій на півострові, і самі потрапили до рук силовиків. Тоді затримали 34 людини.

Можна сказати, що глумляться з народу. Вдираються в будинки, ламають двері, вікна, лякають дітей, затримують людей, ув'язнюють їх, не маючи жодних доказів. Це мене і сколихнуло. У мене теж є діти, внуки, думаю, колись вони і до мене прийдуть,
– розповів обвинувачений активіст Таір Умеров.

Зараз на півострові понад півсотні політв'язнів. Кримчан переважно звинувачують в участі в організації, яку в Росії визнали терористичною. Не може Кремль пробачити і "26 лютого". Цього дня у 2014 році декілька тисяч кримських татар вийшли на підтримку територіальної цілісності України.

Псевдопрокуратура Криму на чолі з Наталією Поклонською виділила вісім фігурантів так званої справи "26 лютого". Ахтема Чийгоза, Алі Асанова, Мустафу Дегерменджі та інших звинуватили в участі у масових заворушеннях, а журналіста "Радіо Свобода" і "Крим.Реалії" Миколу Семена у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії, пізніше йому присудили 2,5 роки умовно та заборонили три роки займатися публічною діяльністю. Вже сьогодні суд зменшив строк заборони до двох років.

Читайте також: 75 екс-депутатів Верховної Ради Криму оголосили в розшук, – прокуратура

МЗС України судний день пов'язали із завтрашнім голосуванням в ООН. 19 грудня планують ухвалити резолюцію щодо порушень Росією прав людини в Криму. Кремль, вочевидь, вирішив зіграти на випередження.

Тим часом, репресивна машина окупантів не спиняється. Чи не щодня в домівки кримських татар приходять з обшуками. Затримують, штрафують або садять на декілька тижнів. Таким чином, кажуть активісти, їх намагаються залякати, щоб відмовилися від своєї позиції, бо наступного разу вирок може бути суворішим.