Увага! Прохання не читати надто чутливим і людям зі слабкими нервами.

Про це розповів правозахисник українця Дмитро Дінзе, передає "Медіазона".

За словами Панова, після затримання ) з боку співробітників ФСБ (вдарили чимось важким і він впав у калюжу з власної крові, а опісля на голову надягли мішок і поклали на підлогу машину) його катували упродовж шести днів з особливою жорстокістю та із застосуванням фізичного насилля.

Били залізною трубою в область голови, спини, нирок, рук, ніг, затягували наручники ззаду до оніміння рук, підвішували за наручники: згинали мої ноги в колінах, застібали наручники попереду трохи нижче колін і вставляли під коліна залізну палицю, після чого двоє чоловіків , взявшись з двох сторін, піднімали цю палицю і мене, від чого я відчував страшний біль,
– розповідає "диверсант".

Українець просив припинити катування, але методи спецслужб стали ще жорстокішими.

Крім того, під час тортур на мій статевий член наділи хомут і затягували його, допоки він не посинів. Також силовики запитували: "Кого ти приїхав підривати". Я не міг відповісти на це питання, оскільки у мене не було такої мети, і я не розумів, чому вони так вважають,
– зазначив він.

Згодом Панова з мішком на голові вивели на вулицю та сказали, що будуть розстрілювати. У цей час заручник Кремля почув, як перезаряджають затвори зброї.

Коли на деякий час мішок стягнули з голови, затриманий розглянув двох чоловіків, які його катували: на вигляд їм було по 35 років, і Панов готовий їх розпізнати.

Щоправда тортури на цьому не завершилися.

Увечері мене знову поклали на підлогу автомобіля та кудись повезли. Коли ми прибули, імовірно, в Сімферополь, мене завели в якесь приміщення, мішок з голови не знімали та продовжили мене катувати: скотчем приклеїли електроди від електрошокеру до колін правої та лівої ноги, а також до попереку. Вони вмикали подачу струму, в результаті чого я кілька разів непритомнів. Мене приводили до тями водою. Мої губи від ударів струмом потріскалися. Увесь цей час мене били руками та ногами,
– заявив полонений.

Крім того, Панов підкреслює, що затримали його 7 серпня, коли він на власному автомобілі ZAZ Lanos намагався потрапити з України на територію окупованого Криму. Катування тривали до 9 серпня, коли його відвезли в суд. Там йому наказали підписати якийсь документ.

Зауважимо, що про катуванням бранець розповідав назначеному слідством адвокату Ользі Промозовій. А вже в "Лефортово" оперативники вмовляли його відмовитися від відвідування з боку консула України та послуг адвокатів Ольги Дінзе та Дмитра Дінзе. Також закликали його не заперечувати дані раніше зізнання.

Панов, катування, Крим

Читайте також: Кто на самом деле "украинский террорист-разведчик", задержанный ФСБ?

Нагадаємо, 10 серпня ФСБ звинуватила Україну у підготовці теракту в окупованому Криму. Одним із фігурантів справи назвали 39-річного Євгена Панова, який раніше служив у 37-му батальйоні ЗСУ. Згодом окупанти засудили його до 2 місяців ув'язнення.

За даними джерел російського "Інтерфаксу", стаття, яку інкримінують українцеві, звучить так: "підготовка до вчинення вибуху, підпалу або інших дій, спрямованих на руйнування або пошкодження підприємств, споруд, об'єктів транспортної інфраструктури і транспортних засобів, засобів зв'язку, об'єктів життєзабезпечення населення з метою підриву економічної безпеки та обороноздатності Російської Федерації, вчинені організованою групою".

Згодом з’явилися інформація, що так звані "кримські диверсанти" залишаться у московському "Лефортово" до 7 березня 2017 року.