“Набором масовки як для влади, так і для опозиції займаються одні і ті самі люди, так звані груповоди, вони забезпечують масовку більш мирну, масовку для провокацій, це вже бізнес, і вони відповідну масовку, яка влаштовує провокації для влади, шукають у спортивних клубах. У системі люди у спортивних клубах співпрацюють з такими груповодами”, - каже громадський активіст Микола Єременко.

Набором масовки як для влади, так і для опозиції займаються одні і ті самі люди

Саме завдяки такій співпраці тепер ледь не на кожному мітингу чи вуличній акції можна побачити спортсменів-найманців.

Різні громадські організації у один голос твердять: в Україні процвітає цілий бізнес із залучення спортсменів до провокацій. Міліція дії спортсменів-провокаторів коментувати відмовляється.

“Ми цих гопників бачили всіх у обличчя, можемо їх уже упізнавати на вулицях, у ситуаціях локальних конфліктів, які були, але не помічалися, міліція чомусь пакує наших, те що міліція у спайці з такими, ми відчули набагато раніше”, - каже громадський активіст Микола Єременко.

Міліція у спайці з такими

18 травня під час мітингу опозиції "Вставай Україно!" побили журналістку. До інциденту виявився причетним мешканець Білої Церкви, спортсмен Вадим Тітушко. Він тренувався у місцевому спорт клубі "Буддо".

“Я – спортсмен, і нині спорт в Україні - малооплачуваний, а то й неоплачуваний, багато спортсменів шукають різні способи заробляння грошей. Я ніби підробляю в охороні, у мітингах таких от”, - каже обвинувачений у побитті журналістки Вадим Тітушко.

Громадський активіст Андрій Дзиндзя стверджує: спортивні молодики, які виступають провокаторами на акціях - причетні до "Молодих регіонів". А білоцерківська міліція нібито їх спеціально "кришує".

Спортсмени-найманці на камеру говорити не хочуть. Позаочі розповідають лише про оплату своєї провокаторської праці, за звичайний мітинг беруть від 200 грн, а от за рейдерське захоплення, до прикладу, правлять від двох сотень доларів.

Тим часом, за останніми соціологічним дослідженням Інституту соціології НАН України, міліції довіряє лише 1% українців. Громадяни вважають, що міліція не має жодного впливу на суспільне життя. Зовсім не довіряє правоохоронцям більше ніж третина населення країни.