24 канал повідомляв, що українські війська уже відійшли на 350-500 метрів, а проросійські бойовики – аж на 1600 метрів. За деякий час інформацію щодо останніх прокоментував представник України в Тристоронньої контактній групі в Мінську Леонід Кучма, передає "Інтерфакс".

Треба знати: Що робив Кучма біля бойовиків: українські військові змінюють позиції

"За нашими попередніми даними, війська з російської сторони були відведені. Однак, СММ ОБСЄ має підтвердити цей факт", – сказав він.

Згодом СММ ОБСЄ власне й підтвердила розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської. У своєму звіті спостерігачі посилаються на ноту від українського МЗС та на так званий лист від збройних формувань із непідконтрольних Києву районів Луганської області. Обидві сторони повідомили місії, що вони завершили розведення сил і засобів на узгодженій ділянці в районі Станиці Луганської.

26 червня СММ зафіксувала, що процес розведення сил і засобів розпочався, коли особовий склад Збройних сил України та члени збройних формувань залишали їхні крайні передові позиції разом з озброєнням та виходили за межі ділянки розведення. Упродовж кількох наступних днів, за спостереженнями місії, ЗСУ та збройні формування залишили інші позиції на ділянці розведення,
– зазначають представники СММ ОБСЄ.

Зверніть увагу! Що буде після розведення сил біля Станиці Луганської

Крім того, за їхніми словами, у межах ділянки розведення ЗСУ почали проводити роботи з демонтажу передових фортифікаційних споруд та розмінування, а члени збройних формувань проводили роботи з демонтажу укриття, а також прибрали кілька бетонних блоків на ділянці розведення. Також останні почали облаштовувати нову контрольно-пропускну інфраструктуру за межами вищезазначеної ділянки розведення.

Як розводять сили біля Станиці Луганської?Сили на цій ділянці намагаються розвести з 2016 року. Тепер цей процес розпочався. Збройні сили України відійдуть на 800-900 метрів вглиб підконтрольної Україні території. Після цього крайні позиції української армії будуть розташовані на рівні з контрольно-пропускним пунктом в'їзду-виїзду "Станиця Луганська". ЗСУ та окупантів розділяли 380 метрів, а після розведення ця відстань збільшиться до понад 2 кілометрів.

Що відбувається зараз?

26 червня штаб ООС повідомив про початок першого етапу відведення українських підрозділів під наглядом ОБСЄ. 27 червня прес-центр ООС повідомив, що в районі Станиці Луганської противник завершив перший етап відведення своїх сил і відійшов від пішохідного моста.

Представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма також був присутнм та особисто контролював розведення. Вже 28 червня українські позиції почали розбирати.

При цьому у штабі у штабі ООС наголосили, що "у разі відсутності подальших кроків з відведення російсько-окупаційних військ за визначені рубежі українські військові негайно повернуться на свої позиці".


Мапа окупованих територій: 24 канал