Тож, що робити з опалим листям, якщо не спалювати, і куди воно дівається восени – читайте у матеріалі журналістів 24 каналу.

Зверніть увагу Звикайте до смороду: у Сибіру комунальники пересядуть на машини на фекальному паливі

З цим питанням журналісти вирішили піти до спеціалістів Київзеленбуду. Вони зізнаються, що проблем з листям немає. Вже 5 років його перетворюють на компост і використовують як добриво.

У нас є компостна яма, де ми переробляємо листя. За півтора року це листя перевертається кілька разів, а каліфорнійський черв'як пришвидшує процес перероблювання в ґрунт, який має багато корисних речовин,
– розповів керівник Дніпровського Зеленбуду Євген Ковшун.

Що робити людям, які не мають можливості переробляти

У Зеленбуді також зазначають, якщо люди мають можливість привезти листя з власних дворів – його теж переробляють. Або ж в іншому разі листя треба рівномірно розподілити по ділянці землі й перекопати. Так воно потрапить під землю і восени отримаєте напівчорнозем.

Якщо ж ви таки збираєтесь палити листя – пам'ятайте, що це небезпечно і вам може загрожувати:

  • штраф до 6 тисяч гривень;
  • алергія;
  • проблеми з легенями;
  • рак.

Приклад Львова

До речі, Львів також вже давно отримує користь від осіннього листя. Там кілька років його не спалюють, а утилізують на спеціальній компостній станції.

Потім органіку використовують, аби підживлювати клумби та роздають мешканцям. Невдовзі добрива планують продавати агрофірмам.

Що робити з опалим листям / Фото Unsplash

Приклад країн світу

  • Так само з листям борються і німці. А ще використовують його як біовугілля. Канадці з Торонто планують подивитися на листя як на альтернативне джерело енергії. Вся справа в метані, що його виділяє в процесі гниття органіка.
  • Наші сусіди, поляки, закликають взагалі не збирати опале листя восени, адже це дім для маленьких комах та тварин взимку.

Дивіться кумедне, але інформативне відео сюжету 24 каналу про опале листя: