Місяць тому НБУ визнав неплатоспроможним банк "Михайлівський". Десятки тисяч людей втратили там 1,5 мільярди гривень. Ці гроші поверне Фонд гарантування вкладів. Візьме їх в бюджеті, тобто, фактично, в тих, хто депозиту у "Михайлівському" не мав. Та ще мільярд гривень вкладники віднесли до фірми, яка діяла під вивіскою банку "Михайлівський". Попри високі відсотки, які там обіцяли, гарантії повернення коштів тепер – жодних.

"Він говорив, що це надійніше, аніж банківський вклад. Вони сказали, що ця пропозиція найкраща у нас. У нас — це банк "Михайлівський". Вони не говорили що це не ми, це чужі", — бідкаються вкладники банку.

Читайте також: Збанкрутілі банки: що очікувати від українських фінустанов

Банк "Михайлівський" почав роботу влітку 2013 року. Його незмінним господарем був Віктор Поліщук, власник відомих мереж "Технополіс" та "Ельдорадо". Неофіційно одного з найбагатших українців називали "гаманцем" януковичівського міністра зборів та доходів Олександра Клименка.

Новостворений банк стрімко розвивався, відкривав нові відділення, пропонував високі ставки на депозити. Експерти давали йому високий рівень надійності. Та, насправді, банк завжди був не таким надійним, як здавався. Про це знали і в НБУ. Ще за два роки до краху Нацбанк заслав в банк "Михайлівський" позапланову перевірку і виявив дві речі: банк збирав депозити з населення масштабно, понад усі ліміти. Друге — зібрані гроші видавалися кредитами під фіктивні застави.

Банк ці проблеми не виправив, а замаскував їх. "Сміттєві" застави замінили на застави земельних ділянок. Однак їх ціни завищили в декілька разів. На папері все чудово, але повернути можна було, у кращому випадку, половину грошей. Такі кредити йшли фірмам, пов’язаним з власником банку.

Одна з них — ТОВ "Фірма техно-сервіс-1". Вона напряму належала одному із "Технополісів". У власниках "Технополісу" — партнер Поліщука Андрій Ковінський, у власниках "Михайлівського" — дружина цього партнера Віталіна Ковінська.

Проблему з лімітом депозитів теж вирішили у специфічний спосіб. Восени 2014 року менеджмент "Михайлівського" засновує нову компанію. Не банк. Просто приватну фірму — "Інвестиційно-розрахунковий центр". І вже під вивіскою банку людей закликали приносити гроші на вклади саме у цю приватну фірму.

Читайте також: Власнику та керівнику неплатоспроможного банку загрожує 5 років в'язниці

Більше про те, в чиї кишені пішли 2,5 мільярда гривень, з чиїх кишень їх повертатимуть та чи буде це законно і справедливо, дивіться у сюжеті програми "Наші гроші".