Аби випробувати новітню українську кулю "Стілетто", влаштували експеримент. Взяли сталеву бронепластину товщиною більше двох сантиметрів та кулемет "Утьос" з нищівним калібром 12,5 мм. І бронебійно-запалювальний набій. Звичайний, армійський.

Читайте також: Трамп знайшов крайнього у тому, що КНДР розробила ядерну зброю

Попри велику силу крупнокаліберного боєприпасу, пластина, хоч і отримала чималу вм'ятину, та все ж кулю спинила.

Тож по уявному БТРу стріляють знову. Щоправда, тепер меншим калібром – 7,62 мм – і з рушниці. От тільки боєприпас не простий. Це унікальна українська розробка з особливим сердечником, який в рази збільшує бронепробивність. У бронесталь, не пробиту з 12,7, куля "Стілетто" увійшла, як гарячий ніж у масло.

"Стілетто"

Ці боєприпаси вже випробували на практиці: кулі відправляли армійцям на Донбас.

Швед Майкл – легенда серед АТОвців, який з 14-го року воював снайпером за українську армію – розповів, як працював із цим боєприпасом.

Ми користувались цими боєприпасами на Донбасі. "Стілетто" давали нам у 2014-му. Ми гарно знаємо їхню траекторію. Тож було цікаво випробувати їх на зброї, спеціально зробленій для цієї кулі. І ми бачимо результат – пробито 20 міліметрів броні. Вражає!
– поділився боєць полку "Азов" Майкл.

Інший боєць АТО на позивний "Білорус" також поділився своїми враженнями від "Стілетто".

"Жахав ворожий БТР. І ось після попадання нашого снайпера в механіка-водія на відстані близько 350-400 метрів запанувала тиша. І до сих пір, обгорілі якути, як ми їх називаємо буряти, бояться виїжджати на пряму лінію вогню", – розповів "Білорус".

Читайте також: США прийняли рішення про передачу зброї Україні, – дипломат

Ті ж випробування провели і для менших калібрів і тоншої броні. 14 міліметрів сталі не вийшло пробити зі снайперської гвинтівки Драгунова стандартною кулею 7,62 мм. А от ручний кулемет Калашнікова кулею 5,45 мм виробництва "Стілетто" легко її пройшов.

Представники компанії запевнили, що вже мають усі необхідні документи та навіть невеличку технологічну лінію у Британії. Якщо Україна вирішить будувати державний патронний завод, то залюбки візьмуть участь у тендері. А поки розглядають пропозиції з інших країн.