Зі справи зникли Байдени, – Деркач та Кулик

Колишній прокурор запевняє, зі справи зникли згадки про Байденів. Про це Кулик повідомив на спільній з нардепом Андрієм Деркачем пресконференції, інформує "Інтерфакс- Україна".

До теми Суд взяв під варту усіх трьох підозрюваних у справі про рекордний хабар

Першопочатково у справі щодо Burisma фігурували компанії Байдена, але у тому варіанті обвинувачення, яке винесли у справі про хабар у 6 мільйонів, ці компанії зникли,
– заявив Кулик.

За словами нардепа Деркача, "спочатку хабар у справі мав бути 50 мільйонів доларів, проте офіційно засвітили лише 6 мільйонів".

Кулик начебто знав про рекордний хабар ще з 2019 року

Також Кулик повідомив, що йому відомий Андрій Кіча, представник ексміністра екології Миколи Злочевського, який і пробував дати хабар.

Цього Андрія Кічу у 2019 році представники уже делегували провести переговори з прокурорами Генпрокуратури. У мене в руках рапорт прокурора з групи, яка розслідувала справу Burisma. Як зазначено у рапорті, Burisma і заступник генпрокурора Єнін намагались повпливати на закриття справи,
– розповів Кулик.

Про те, що у справі Burisma даватимуть хабар у 50 мільйонів Кулику начебто стало відомо ще у серпні 2019 року, про що він повідомив генпрокурору.

Ми звернулись у СБУ, щоб створити підприємство, на яке начебто мали зайти кошти. Але тут у ГПУ змінилось керівництво – прийшов Рябошапка. Після цього фіксування хабара зупинилось, а Рябошапка заявив, що справи не існує,
– сказав Кулик.

Позиція НАБУ та САП

В НАБУ та САП неодноразово заявляли, що справа про рекордний хабар жодного стосунку немає до кандидата в президенти США Джо Байдена та його сина.

Чим відомі Андрій Деркач та Костянтин Кулик

  • Саме Костянтин Кулик у Генпрокуратурі вів справу проти газової компанії Burisma.
  • Компанію, президентом якої є Микола Злочевський, звинувачували в ухиленні від податків, відмиванні коштів та розкраданні державних ресурсів.
  • У 2018-му в Burisma повідомили, що судові справи проти компанії завершені.
  • Справу про розкрадання державних ресурсів досі розслідує НАБУ.
  • З 2014 до 2019 років у раді директорів компанії перебував Гантер Байден, проте у справах він не фігурував.
  • Самого Кулика з Генпрокуратури звільнили, адже він не пройшов переатестацію.
  • Андрій Деркач – нардеп, який оприлюднив нібито записи розмов 5-го президента Петра Порошенка та Джо Байдена. Більшість з цих розмов, знову таки, начебто присвячені компанії Burisma.

Цікаво "Дірка від бублика": кому вигідний злив плівок Порошенка і що з ним не так

Корупція у 6 мільйонів доларів: головне

  • 12 червня керівництву НАБУ і очільнику САП Назару Холодницькому намагалися дати хабар на суму 6 мільйонів доларів готівкою. Один мільйон мав належати посередникам.
  • Хабар намагалися дати за закриття епізоду, в якому Злочевський сприяв у заволодінні фінансами стабілізаційного кредиту НБУ, виданого "Реал Банку".
  • Заступник начальника податкової Києва Микола Ільяшенко передавав 6 мільйонів доларів позаштатному агенту НАБУ Євгенові Шевченку.
  • У НАБУ та САП зазначають, що, попри те, що у справі фігурують люди, пов'язані з компанією Burisma, це не має стосунку до кандидата в президенти США Джо Байдена та його сина.
  • У справі фігурують троє осіб, усіх їх суд відправив на 2 місяці під варту з правом внесення застави. Це:
    – директор з юридичних питань компанії Burisma Андрій Кіча. Для нього запобіжний захід обрали ще 14 червня, а сума застави була найнижчою – 40 мільйонів 360 тисяч гривень. Вже наступного дня за нього цю заставу внесли;
    – нині відсторонений заступник начальника податкової Києва Микола Ільяшенко. Йому суд дозволяє вийти лише під заставу у 84 мільйони 80 тисяч гривень;
    – колишня керівниця одного з департаментів ДФС Олена Мазурова. У неї сума застави найвища – 120 мільйонів 24 тисячі гривень.