Про куріння та електронні системи доставки нікотину у програмі "Обережно, міф!" на 24 каналі розповіли голова ГО "Всеукраїнський респіраторний клуб", кандидат медичних наук Євген Симонець, лікар-експерт Київського міського центру громадського здоров'я Отто Стойка, президент Федерації стронгмену України Сергій Конюшок.

Цікаво Міфи про цукор: наскільки шкідливий та чи потрібні замінники

Міф 1. Коли захочу, тоді й кину курити

Як зазначив Отто Стойка, підступність куріння у тому, що молоді люди не відчувають наслідків відразу. Відтак, вони кажуть, що кинуть потім. Але потім – це саме тоді, коли виникає сильна залежність. І зробити це тоді дуже складно.

Конюшок у свою чергу додав, що мав досвід куріння – адже так відбувалася соціалізація у студентські роки – на курилці. Однак згодом він зрозумів, що це йому не потрібно і завершив спроби курити майже відразу.

Симонець пояснив – нікотин впливає на ділянки мозку, які відповідають за задоволення і за спокій, але основний меседж – він викликає звикання. Саме тому кинути, коли хочеш – нелегко.

Дивіться відео програми "Обережно, міф":

Міф 2. Електронні замінники допомагають кинути курити

Стойка вважає, що електронні замінники не допомагають кинути курити, а лише відтерміновують цей процес. В електронних сигаретах – вставна кількість нікотину, і доза може бути навіть більшою. У людини, яка починає вживати психоактивну речовину нікотин, з'являється бажання підвищувати його рівень. В той час вона і стає залежною.

На думку Симонця, не можна говорити, що електронні замінники – зовсім безпечні продукти і їх потрібно використовувати. Звісно, коли людина намагається шукати спосіб кинути курити – це вже добре, однак варто пам'ятати про те, що питання небезпеки нікотину залишається.

"Всі електронні системи – айкос, вейп, електронні сигарети чи інші варіанти доставки нікотину – є продуктами зниження шкоди для здоров'я. Якщо людина вже йде по шляху зниження шкоди – це говорить про те, що вона думає про своє здоров'я. Але нікотин залишається. І тому не можна говорити, що це зовсім безпечний продукт", – пояснив Євген Симонець.

електронні замінники сигарет
Електронні замінники сигарет – не можна вважати безпечними / Фото CDC, Unsplash

Міф 3. Пара безпечніша за тютюновий дим

"Так звісно. Звичайний дим крім того, що містить нікотин, має приблизно 8 тисяч різних хімічних елементів, які людина вдихає. Із цих 8 тисяч – 100 є надзвичайно небезпечними. І основна проблема в тому, що вони є канцерогенутворюючими", – розповів Симонець.

Стойка підкреслив – у парі, інгаляціях менше компонентів, ніж у тютюновому димі. Бездимний тютюн або бездимний нікотин має меншу концентрацію багатьох компонентів: важких металів або токсичних речовин. Але сказати, що від цього пара є менш шкідливою – не можна, – наголосив Стойка. І про це каже Всесвітня організація охорони здоров'я.

Міф 4. Не варто кидати курити після багатьох років звички

Побутує дивний міф – якщо курець зі стажем і вживає нікотин роками, а то й десятиліттями, то кидати курити не варто. Бо це наче із фундаменту зведеного будинку витягти цеглинку. Уся споруда розвалиться.

Так от – усе це брехня. І ваш організм почне очищуватися вже із першого дня відмови від куріння.

Міф 5. Якщо вживати безнікотинові суміші, то вони не шкодять легеням

"Виявилося, що їх більше навіть у електронних сигаретах. Токсичні речовини, органічні сполуки, – дуже дрібнодисперсні і проникають глибше в тканини легень. Слава Богу, що ця хвиля вже впала, але починаючи з осені 2019 року у США майже по всіх штатах виявляли дуже гострі пневмонії у молодих людей, які були вейперами. При чому, деякі випадки були летальними", – наголосив Отто Стойка.

Симонець додав, що найпростіша складова, про яку знають всі користувачі електронних сигарет, – це вдихання формальдегідів. Хоча це відбувається і не безпосередньо, як у звичайних курців при вдиханні продуктів горіння, але тим не менше вони впливають на слизову оболонку дихальних шляхів. При постійному використанні це призводить до набряку слизової, а значить – створює передумови до розвитку слабо вираженого запального процесу.

Читайте також Кофеїн – чи справді він шкідливий: міфи про улюблені напої

Досить себе обманювати

Насправді, досить себе обманювати і час визнати – ви боїтеся кинути курити менше, ніж синдрому відміни.

► Почнете конфліктувати із близькими, досіпуватися до кота чи песика – все тому, що вам не вистачатиме нікотину, який виробляє гормон щастя дофамін. Щоправда, ціною серцево-судинної системи, щонайменше.

► Другий аргумент курців – що через кидання курити зростає вага. Ну звісно. У вас же відновлюються смакові рецептори, покращується пригнічений тютюном апетит. Контролюйте раціон і все буде в порядку.

А для тих, хто таким наважився кинути цю згубну звичку – є алгоритм від спеціалістів:

  • Стойка радить призначити день відмови.
  • Після цього почати готуватися до нього, зокрема і психологічно.
  • Варто розуміти, що може бути синдром відміни.
  • Також варто порадитися з лікарем, чи треба додавати медикаментозну терапію тощо.