Зважаючи на тоталітарну ідеологію Росії щодо колишніх республік СРСР, у Латвії є підстави розглядати загрозу своїй демократичній системі й безпеці, заявив депутат Сейму Латвії Артус Кайміниш. Його цитує видання Delfi.

Цікаво Київ позбувається радянських символів: торкнеться це передусім Батьківщини-мати та мосту Патона

Заборона на георгіївські стрічки обмежила б такі прояви ідеології. Ми повинні показати свою позицію проти використання цих стрічок на публічних заходах,
– пояснив Кайміниш.

До слова, заборона пошириться на використання стрічок на будь-яких масових заходах – під час пікетів, ходи, розважальних чи святкових. Нині в Латвії заборонено використання прапорів, гербів і гімнів колишнього СРСР, його республік і нацистської Німеччини, нацистських свастик, знаків SS і радянської символіки – серпа й молота, а також їхньої стилізації.

В Україні аналогічна заборона на використання георгіївської стрічки діє з 2017 році. Це відбулося внаслідок анексії Криму й війни на Донбасі, де Росія використовувала ці кольори як символ агресії.

Що таке георгіївська стрічка?


Це двоколірна стрічка, що має три чорні й дві жовті смужки. Вона з'явилася як атрибут вищої військової нагороди Російської імперії – ордена святого Георгія.

Згодом вона використовувалася й у Радянському Союзі після перемоги в Другій світовій війні. В Україні ще задовго до початку війни її використовували проросійські організації, які мали ознаки сепаратистських.