Про це повідомила голова "Юридичної сотні" Леся Василенко, йдеться у статті Катерини Петренко для сайту "24": Легалізація чи роззброєння: що буде з добровольчими підрозділами?

Для легалізації треба переговори між очільниками добровольчих батальйонів та діючими структурами безпеки й оборони щодо того, яким чином, якою мірою і в якому порядку добровольчі батальйони входитимуть до складу державної системи. Домовленості мають бути чітко прописаними нормами закону і змінами до законодавства,
зазначає юрист.

На думку керівника напіввійськової організації "Об'єднання добровольців" Олени Живко легалізація конче потрібна.

"Добровольці з часів козаччини – феномен. Бачимо, як вони традиційно стають захисним щитом для країни. Тому влада має їх легалізувати на вигідних умовах. Сусіди не пасуть задніх у цьому питанні. Хороший приклад легалізації – "Кастеліти" у Литві та Латвії. Але в законодавстві сьогодні ні про яку легалізацію не йдеться", – коментує Живко.

Читайте також: Вакарчук звернувся із проханням до українців

Однак, вочевидь, бойове командування добровольчих батальйонів іншої думки. Зокрема Олег Куцин – командир створеної у 2014-му добровольчої чоти "Карпатська Січ", яка згодом влилась до лав ЗСУ, а далі була розформована, вважає, що зараз говорити про легалізацію добровольчих формувань недоречно та запізно. Це питання треба було підіймати у 2015-му, коли Президент оголосив про відвід добровольчих батальйонів з першої лінії, переконаний він.

Держава зробила велику помилку, не знайшовши формули інтеграції добровольчих підрозділів. Тоді вони були сильні, потужні та структуровані. А зараз перебувають у напівмаргінальному стані. Вони не є чітко структурованими, тому говорити про легалізацію зараз недоречно,
вважає командир.

Читайте також: Початок Операції Об'єднаних сил на Донбасі: з'явилася перша реакція Росії